Μερικές ενότητες βρίσκονται υπό κατασκευή.
Μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένη διακασία. Να διασταυρώνετε πάντα την όποια πληροφορία βρίσκετε διαδικτυακά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η σελίδα είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υποστηρίζεται από τρίτους ή και δημόσιους φορείς.
Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε ΦΕΚ έχουν σύνδεσμο (τίτλος.pdf) για να ανοίξετε, κατεβάσετε, εκτυπώσετε το ΦΕΚ

menu

myData: Τρόποι Διαβίβασης Δεδομένων

Αναλυτική περιγραφή λειτουργίας 

Τρόποι Διαβίβασης Δεδομένων

Οι υπόχρεες Επιχειρήσεις διαβιβάζουν τους δεδομένα με τους παρακάτω τρόπους:

 

1. α) Εμπορικό Πρόγραμμα Λογισμικού – β) Λογιστικό Πρόγραμμα Λογισμικού

 

2. β) Μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που λειτουργεί στην Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που εναλλακτικά:

βα) τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και δεν υπερβαίνουν τα όρια των ακαθάριστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000. Τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της διαβίβασης, εξετάζονται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την «Ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (myDATA)», και ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, εντός του οποίου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική διαβίβαση. Εξαιρετικά, για το έτος 2020, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018.

ββ) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια, ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος, όπως το πλήθος αυτών προκύπτει από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν στην «Ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (myDATA)» μέχρι το τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Εξαιρετικά για το έτος 2020, λαμβάνεται υπόψιν μόνον το πλήθος των τιμολογίων με βάση τις υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών σύμφωνα με την Απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1022/2014 (Β’ 179). Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (Φ.Η.Μ.) μόνο στην περίπτωση συναλλαγών λιανικής

 

3. Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

 

Διευκρινίζεται ότι η περίπτωση 2) αναφέρεται κυρίως σε επιχειρήσεις που εκδίδουν μικρό αριθμό παραστατικών ετησίως.

 

Σε κάθε περίπτωση οι υπόχρεες Επιχειρήσεις έχουν τη διακριτική ευχέρεια επιλογής του τρόπου διαβίβασης δεδομένων των λογιστικών τους αρχείων στην πλατφόρμα myData, πλην του περιορισμού της περίπτωσης 2.