Μερικές ενότητες βρίσκονται υπό κατασκευή.
Μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένη διακασία. Να διασταυρώνετε πάντα την όποια πληροφορία βρίσκετε διαδικτυακά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η σελίδα είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υποστηρίζεται από τρίτους ή και δημόσιους φορείς.
Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε ΦΕΚ έχουν σύνδεσμο (τίτλος.pdf) για να ανοίξετε, κατεβάσετε, εκτυπώσετε το ΦΕΚ

menu

myData: Ρόλοι Οντότητας κατά την Ηλεκτρονική Διαβίβαση

Ρόλοι Οντότητας κατά την Ηλεκτρονική Διαβίβαση 

Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα, μέσω των Τυποποιήσεων Δεδομένων Παραστατικών ΑΑΔΕ ανά κατηγορία (Α, Β, Γ,), έχοντας ως επιλογή τις εξής τέσσερις (4) ιδιότητες:

1. Εκδότης (περ. Α1, Α2)

2. Λήπτης (περ. Β1, Β2α, Β2β)

3. Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης από τον Εκδότη) (περ. Β2γ)

4. Εγγραφές Οντότητας (περ. Γ)

 

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις με τους παραπάνω ρόλους, διαβιβάζουν συγκεκριμένες Κατηγορίες Παραστατικών ΑΑΔΕ ανά περίπτωση. Τα παραπάνω περιγράφονται στην Αναλυτική Περιγραφή Λειτουργίας v0.6, που αναρτήθηκε στο site https://www.aade.gr/mydata της ΑΑΔΕ (σελ. 9 και 10).

1.1 Εκδότης

 

Στην πρώτη περίπτωση (Εκδότης) για όλα τα παραστατικά που έχουν εκδώσει οι Επιχειρήσεις μπορούν να διαβιβάζουν δεδομένα με τις παρακάτω επιλογές:

1. Οι ίδιες με την ένδειξη «Εκδότης / Οντότητα» ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με τη ένδειξη «Εκδότης / Λογιστής»

2. Μέσω συμφωνίας να τα εκδίδει ο λήπτης με την ένδειξη «Εκδότης / Αυτοτιμολόγηση»

3. Μέσω συμφωνίας να τα διαβιβάζει πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης με την ένδειξη «Εκδότης / Ανάθεση Διαβίβασης-Πάροχος»

4. Μέσω συμφωνίας στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης, όπου την έκδοση παραστατικών στις αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις και τη διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων (myDATA) της Α.Α.Δ.Ε., την αναλαμβάνει τρίτη οντότητα με την ένδειξη «Εκδότης / Ανάθεση Τιμολόγησης – Τρίτος».

 

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από τον Εκδότη ενημερώνονται αυτόματα:

1. τα Έσοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων και

2. τα Έξοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων του αντισυμβαλλόμενου Λήπτη ημεδαπής

 

1.2 Λήπτης

Στη δεύτερη περίπτωση (Λήπτης) για παραστατικά που έχουν λάβει οι Επιχειρήσεις από αντισυμβαλλόμενους που εκδίδουν α) στοιχεία λιανικής πώλησης αγαθών – παροχής υπηρεσιών ημεδαπής - αλλοδαπής, β) στοιχεία χονδρικής πώλησης αγαθών – παροχής υπηρεσιών αλλοδαπής (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – λήψη υπηρεσιών, εισαγωγές από τρίτες χώρες – λήψη υπηρεσιών) και γ) στοιχεία από εξαιρούμενες οντότητες ως προς τη διαβίβαση π.χ. ΕΦΚΑ. Για τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να διαβιβάζουν οι ίδιες με την ένδειξη «Λήπτης / Οντότητα» ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με τη ένδειξη «Λήπτης /Λογιστής»

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από τον Λήπτη ενημερώνονται αυτόματα τα Έξοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων.

 

1.3 Λήπτης – Παράλειψη Διαβίβασης Εκδότη

 

Στην τρίτη περίπτωση (Λήπτης - παράλειψη διαβίβασης από τον Εκδότη) για τη λήψη παραστατικών αγοράς αγαθών / υπηρεσιών από επιχείρηση υπόχρεη σε τήρηση ΕΛΠ, μόνο μετά την παράλειψη διαβίβασης της Σύνοψης Παραστατικού από τον Εκδότη εντός της σχετικής προθεσμίας, μπορούν να διαβιβάζουν με τις παρακάτω επιλογές:

1. οι ίδιες με την ένδειξη «Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης Εκδότη) / Οντότητα» ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με την ένδειξη «Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης Εκδότη) / Λογιστής»

2. μέσω συμφωνίας να τα εκδίδει ο λήπτης με την ένδειξη «Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης εκδότη) / Αυτοτιμολόγηση»

 

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από τον Λήπτη λόγω παράλειψης διαβίβασης του Εκδότη εντός της σχετικής προθεσμίας, στην πρώτη περίπτωση ενημερώνονται αυτόματα τα Έξοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων, καθώς και τα Έσοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων του Εκδότη που υπέδειξε. Στη δεύτερη περίπτωση της αυτοτιμολόγησης, ενημερώνονται αυτόματα τα Έσοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων, καθώς και τα Έξοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων του Εκδότη που υπέδειξε.

 

1.4 Εγγραφές Οντότητας

 

Στην τέταρτη περίπτωση (Εγγραφές Οντότητας), όλες οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν τις Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης εσόδων – εξόδων που τις αφορούν, διακριτά για μισθοδοσία και αποσβέσεις και συγκεντρωτικά για τις υπόλοιπες περιπτώσεις εσόδων /εξόδων που επηρεάζουν τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος οι ίδιες με την ένδειξη «Εγγραφές Οντότητας / Οντότητα», ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με τη ένδειξη «Εγγραφές Οντότητας / Λογιστής»

 

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από την Επιχείρηση που σχετίζονται με τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων ενημερώνονται αυτόματα:

 

1. τα Έσοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της Επιχείρησης, με τις Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων για τη Λογιστική Βάση και Φορολογική Βάση

2. τα Έξοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της Επιχείρησης, με τις εγγραφές Μισθοδοσίας, Αποσβέσεων και με τις Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων για τη Λογιστική Βάση και Φορολογική Βάση.