Μερικές ενότητες βρίσκονται υπό κατασκευή.
Μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένη διακασία. Να διασταυρώνετε πάντα την όποια πληροφορία βρίσκετε διαδικτυακά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η σελίδα είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υποστηρίζεται από τρίτους ή και δημόσιους φορείς.
Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε ΦΕΚ έχουν σύνδεσμο (τίτλος.pdf) για να ανοίξετε, κατεβάσετε, εκτυπώσετε το ΦΕΚ

menu

myData: Κατηγοριοποίηση Παραστατικών ΑΑΔΕ

Κατηγοριοποίηση Παραστατικών ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει δεκαεπτά (17) Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών, μέσω των οποίων διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα ανά δηλούμενη εγκατάσταση η «Σύνοψη» των εκδοθέντων παραστατικών (στοιχεία αντισυμβαλλόμενων – αξίες – φόροι – χαρτόσημα – τέλη - κρατήσεις), χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών - υπηρεσιών), καθώς και η «Σύνοψη» λογιστικών εγγραφών (όχι το σύνολο των διενεργούμενων λογιστικών εγγραφών εκάστου φορολογικού έτους). Ειδικά οι εγγραφές της μισθοδοσίας (ανά μήνα) και των αποσβέσεων (μία εγγραφή στο τέλος του φορολογικού έτους) διαβιβάζονται διακριτά, ενώ συγκεντρωτικά διαβιβάζονται οι υπόλοιπες εγγραφές που διαμορφώνουν το τελικό λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα.

 

Οι κατηγορίες των παραστατικών είναι τρεις (3) και συγκεκριμένα οι Α1-Α2, Β1-Β2 και Γ. Οι κατηγορίες Α1 και Α2 περιέχουν τις διαβιβάσεις παραστατικών (φορολογικών στοιχείων) που διενεργεί η Επιχείρηση ως Εκδότης, για ημεδαπή και αλλοδαπή (Α1 – Αντικριζόμενα για χονδρικές, Α2 – Μη Αντικριζόμενα για λιανικές). Οι κατηγορίες Β1 και Β2 περιέχουν τις διαβιβάσεις παραστατικών (φορολογικών στοιχείων) που διενεργεί η επιχείρηση ως Λήπτης, για ημεδαπή αλλοδαπή (Β1 - Μη Αντικριζόμενα για λιανικές, Β2 - Αντικριζόμενα για χονδρικές).

 

Η κατηγορία Γ περιέχει τις διαβιβάσεις που διενεργεί η επιχείρηση με παραστατικά Εγγραφών Οντότητας, για την τακτοποίηση εσόδων - εξόδων και τον τελικό προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος.

 

Οι τρεις (3) Κατηγορίες Παραστατικών ΑΑΔΕ, αναλύονται διαδοχικά, σε δεκαεπτά (17) Είδη Παραστατικών ΑΑΔΕ και στη συνέχεια σε πενήντα δύο (52) Τύπους Παραστατικών.

 

Στόχος της παραπάνω τυποποίησης είναι όλες οι Επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τα παραστατικά που εκδίδουν και λαμβάνουν από την ημεδαπή – αλλοδαπή, να επιλέγουν αρχικά το ρόλο που έχει προδιαγραφεί από την ΑΑΔΕ και να διαβιβάζουν στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων (myDATA) της Α.Α.Δ.Ε., τη σύνοψη των Τυποποιήσεων Δεδομένων Παραστατικών, χωρίς να παρεμποδίζεται η συναλλακτική τους δραστηριότητα.