Μερικές ενότητες βρίσκονται υπό κατασκευή.
Μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένη διακασία. Να διασταυρώνετε πάντα την όποια πληροφορία βρίσκετε διαδικτυακά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η σελίδα είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υποστηρίζεται από τρίτους ή και δημόσιους φορείς.
Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε ΦΕΚ έχουν σύνδεσμο (τίτλος.pdf) για να ανοίξετε, κατεβάσετε, εκτυπώσετε το ΦΕΚ

menu

myData: Ακύρωση Παραστατικών – Εγγραφών

Ακύρωση Παραστατικών – Εγγραφών 

Η διαδικασία ακύρωσης παραστατικών περιλαμβάνει δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά την ακύρωση παραστατικού ή εγγραφής και την άμεση διαβίβαση του ορθού με το ίδιο Αναγνωριστικό Παραστατικού ID (ΑΦΜ Εκδότη, Ημερομηνία Έκδοσης, Αριθμός Εγκατάστασης στο Μητρώο του Taxis, Τύπος Παραστατικού, Σειρά, ΑΑ Παραστατικού). Η δεύτερη περίπτωση αφορά την ακύρωση παραστατικού ή εγγραφής χωρίς τη διενέργεια νέας διαβίβασης.

 

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση των παραστατικών, η ακύρωση επιλέγεται μόνο στην περίπτωση που το παραστατικό εκδόθηκε και διαβιβάστηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA, αλλά η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε και το παραστατικό δεν διαβιβάστηκε ποτέ στο Λήπτη.

 

Σε διαφορετική περίπτωση κατά την οποία η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε, το παραστατικό διαβιβάστηκε στον Λήπτη και οι αντισυμβαλλόμενοι ακυρώνουν - αντιλογίζουν μέρος ή όλη τη συναλλαγή, εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο στον Λήπτη και διαβιβάζεται η Σύνοψη στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων myDATA της Α.Α.Δ.Ε.

Ακύρωση Παραστατικών - Εγγραφών Ληπτών (Β, Γ) χωρίς νέα διαβίβαση του ορθού

Στην περίπτωση ακύρωσης παραστατικών των κατηγοριών Τυποποιήσεων Δεδομένων Παραστατικών Β και Γ χωρίς νέα διαβίβαση του ορθού, η Επιχείρηση επιλέγει την παραπάνω ένδειξη και την παραπέμπει στα είδη των παραστατικών των παραπάνω κατηγοριών, στη συνέχεια επιλέγει διακριτά τον τύπο παραστατικού και εν συνεχεία το παραστατικό που επιλέγει να ακυρώσει.

Με την παραπάνω διαδικασία δημιουργείται ένδειξη για την ακύρωση του επιλεγόμενου παραστατικού, με αποτέλεσμα στην απεικόνιση του Αναλυτικού Βιβλίου της Επιχείρησης να δημιουργείται νέα εγγραφή (αρνητική) που ακυρώνει διακριτά τη συσχετιζόμενη εγγραφή.

Ακύρωση Παραστατικών Οντότητας (μη χρήση παραστατικού) (Α) χωρίς νέα διαβίβαση του ορθού

Στην περίπτωση ακύρωσης παραστατικών των κατηγοριών Τυποποιήσεων Δεδομένων Παραστατικών Α χωρίς νέα διαβίβαση του ορθού, η Επιχείρηση επιλέγει την παραπάνω ένδειξη και την παραπέμπει στα είδη των παραστατικών της παραπάνω κατηγορίας, στη συνέχεια επιλέγει διακριτά τον τύπο παραστατικού και εν συνεχεία το παραστατικό που επιλέγει να ακυρώσει.

 

Με την παραπάνω διαδικασία δημιουργείται ένδειξη για την ακύρωση του επιλεγόμενου παραστατικού, με αποτέλεσμα στην απεικόνιση του Αναλυτικού Βιβλίου της Επιχείρησης να δημιουργείται νέα εγγραφή (αρνητική) που ακυρώνει διακριτά τη συσχετιζόμενη εγγραφή.