Μερικές ενότητες βρίσκονται υπό κατασκευή.
Μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένη διακασία. Να διασταυρώνετε πάντα την όποια πληροφορία βρίσκετε διαδικτυακά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η σελίδα είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υποστηρίζεται από τρίτους ή και δημόσιους φορείς.
Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε ΦΕΚ έχουν σύνδεσμο (τίτλος.pdf) για να ανοίξετε, κατεβάσετε, εκτυπώσετε το ΦΕΚ

menu

Συναλλαγές μέσω IRIS από 01/01/2024 - Υποχρέωση και προθεσμίες

Υποχρέωση και προθεσμίες IRIS

Σύμφωνα με τον Ν. 5072/2023 - ΦΕΚ 198Α 04/12/2023 :
  • Ως «υπηρεσίες άμεσης πληρωμής» ορίζονται οι υπηρεσίες πληρωμών που επιτρέπουν τη μεταφορά πίστωσης, κατά το άρθρο 4 του ν. 4537/2018 (Α’ 84), η οποία μπορεί να εκτελείται σε εικοσιτετράωρη βάση, οποιαδήποτε ημερολογιακή ημέρα του έτους, με άμεσο ή σχεδόν άμεσο διακανονισμό.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, σύμφωνα με την κοινή απόφαση που εκδίδεται βάσει της εξουσιοδότησης της περ. γ) της παρ. 3, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής
  • Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 65, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

Υποχρέωση - προθεσμία Κ.Υ.Α. 119899/13-12-2023:


Με την ΚΥΑ 119899/13-12-2023 που δημοσιεύθηκε καθορίζονται οι υπόχρεοι σε χρήσης POS (υπόχρεοι Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016) καθώς και οι υπόχρεοι για την αποδοχή πληρωμών IRIS, online payments (υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό).
1. Οι δικαιούχοι πληρωμής της περ. γ’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν πληρωτές της περ. β’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 οι οποίοι ενεργούν ως καταναλωτές για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον:
α) Παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή
β) λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), που περιλαμβάνονται στον ακόλουθο Πίνακα:
* καδ στο επισυναπτόμενο
2. Από τους δικαιούχους πληρωμής της παρ. 1 εξαιρούνται:
α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, όπως αυτή πιστοποιείται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α’ 115),
β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024.

Για να είναι ξεκάθαρο: όποιος έχει συναλλαγές με ιδιώτες (πελάτες λιανικής) έχει υποχρέωση σε POS και IRIS.

Σε όποιον παραβιάζει την υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS και αποδοχή πληρωμών IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Για τους δικαιούχους πληρωμής του άρθρου 1 της ΚΥΑ 119899/13-12-2023 ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για την αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής η 31.01.2024.

Τι είναι το IRIS:
Είναι προϊόν της ΔΙΑΣ (ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε.) που αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών.

Αφορά σε διαδικασίες άμεσων πληρωμών. 
Οι επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. 
Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της
Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking
Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. 
Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρησιμοποιείται η υποδομή TIPS.

Η συμμετοχή της επιχείρησης στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών.
(η υπηρεσία προσφέρεται ήδη από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Viva.com)

Τι είναι άμεσες πληρωμές (ΤΑRGET Instant Payment Settlement (TIPS)): 
Οι άμεσες πληρωμές είναι ηλεκτρονικές πληρωμές μικρής αξίας που αφορούν στην άμεση (μέχρι 10 δευτερόλεπτα) μεταφορά κεφαλαίων από τον πληρωτή στον δικαιούχο, οποιαδήποτε στιγμή (24/7/365). Το TIPS είναι η υπηρεσία υποδομών που έθεσε σε λειτουργία το Ευρωσύστημα το Νοέμβριο του 2018, προκειμένου να διασφαλίσει πανευρωπαϊκή προσβασιμότητα στις άμεσες πληρωμές. Αυτό σηµαίνει ότι, χάρη στο TIPS, οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (ΠΥΠ) μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους άμεσες πληρωμές με πλήρη διαλειτουργικότητα και πανευρωπαϊκή προοπτική και φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν χρήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα από τις ώρες λειτουργίας των ΠΥΠ.

Το ΤIPS βασίζεται στο σχήμα SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών, είναι φιλικό προς το περιβάλλον (παράγοντας εξαιρετικά χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα) και συμβατό με τις ιδιαίτερα αυστηρές απαιτήσεις επίβλεψης του Ευρωσυστήματος που αφορούν στην ανθεκτικότητα των υποδομών της χρηματοπιστωτικής αγοράς έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.

Πώς ενεργοποιείται:
Αποκλειστικά μέσω εφαρμογής σε κινητό (όχι ιντερνετ, όχι τράπεζα)

Alpha Bank
Συνδεθείτε στο myAlpha Mobile, μεταβείτε στην μενού “IRIS Payments” , επιλέξτε “IRIS” και στην συνέχεια «Ρυθμίσεις» 
Καταχωρήστε τον λογαριασμό στον οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά ή λήψη ποσού μέσω IRIS
Επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να σας εντοπίζουν οι υπόλοιποι χρήστες IRIS (μέσω κινητού τηλεφώνου, email)
Περισσότερα: link

Εθνική Τράπεζα
Η ενεργοποίηση του IRIS Payments γίνεται μέσα από την εφαρμογή NBG Mobile Banking, όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά. 
Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μεταβαίνοντας στο Προφίλ > Ρυθμίσεις > Μεταφορές με κινητό τηλέφωνο >
Συνδεδεμένο προϊόν: Επιλέξτε τον λογαριασμό που θέλετε να συνδέσετε με την υπηρεσία IRIS Payments.
Εάν αργότερα θελήσετε να συνδέσετε άλλον λογαριασμό στο IRIS Payments, επιλέξτε από το Προφίλ: Ρυθμίσεις > Μεταφορές με κινητό τηλέφωνο > Συνδεδεμένο προϊόν.
Περισσότερα: link

Eurobank
Ανοίγετε το Eurobank Mobile App και επιλέγετε από το προφίλ σας:
Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις Συναλλαγών > IRIS Payments Business
Στη συνέχεια:
Επιβεβαιώνετε το ΑΦΜ σας.
Συμπληρώνετε τον αριθμό κινητού που θέλετε να συνδέσετε με το IRIS Payments Business.
Επιλέγετε τον λογαριασμό πίστωσης στον οποίο επιθυμείτε να εισπράττετε πληρωμές.
Συμπληρώνετε τον Κωδικό μιας Χρήσης (OTP) που θα λάβετε στον αριθμό κινητού σας και ολοκληρώνετε τη διαδικασία.
Βλέπετε τον κωδικό QR της επιχείρησής σας. Μπορείτε να τον αποθηκεύσετε ως εικόνα στη συσκευή σας και να τον δείχνετε στους πελάτες σας.
Περισσότερα: link

Τράπεζα Πειραιώς
Μέσω του winbank mobile app, επιλέγετε «IRIS πληρωμή με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ από το menu «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» και δηλώνετε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που επιθυμείτε να δέχεστε πληρωμές.
Εναλλακτικά, μπορείτε και μέσω του winbank web banking, από την επιλογή «ΑΓΟΡΕΣ / ΑΙΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια «Διαχείριση IRIS Πληρωμής με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ».
Μπορείτε να εγγραφείτε ως ιδιώτης και ως ελεύθερος επαγγελματίας/ατομική επιχείρηση, με αναγνωριστικό στοιχείο τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για προσωπική χρήση ή το ΑΦΜ σας για επαγγελματική χρήση, απλά επιλέγοντας τον κατάλληλο τραπεζικό λογαριασμό για κάθε περίπτωση.
Περισσότερα: link