Μερικές ενότητες βρίσκονται υπό κατασκευή.
Μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένη διακασία. Να διασταυρώνετε πάντα την όποια πληροφορία βρίσκετε διαδικτυακά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Η σελίδα είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν υποστηρίζεται από τρίτους ή και δημόσιους φορείς.
Όλα τα άρθρα που αναφέρονται σε ΦΕΚ έχουν σύνδεσμο (τίτλος.pdf) για να ανοίξετε, κατεβάσετε, εκτυπώσετε το ΦΕΚ

menu

MyData: Γενικά στοιχεία - Σημειώσεις

MyData: Γενικά στοιχεία - Σημειώσεις


  • Εισαγωγή
  • Θεσμικό Πλαίσιο
  • Υπόχρεες επιχειρήσεις
  • Ορολογία MyData
  • Τρόποι Διαβίβασης Δεδομένων 
  • Παραδείματα χρήσης Ειδικής Φόρμας ΑΑΔΕ 
  • Δεδομένα που διαβιβάζονται
  • Πάροχοι
  • Κίνητρα
  • Φ.Η.Μ.
  • ERP (Εμπορικό-Λογιστικό)
  • Λογιστής και MyData
  • Υποχρέωση Εξουσιοδότησης Λογιστή 
  • Ρόλοι Οντότητας
  • Τι διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις και πότε
  • Κατηγοριοποίηση Παραστατικών ΑΑΔΕ
  • Κατηγορίες ΦΠΑ και αιτίες εξαίρεσης
  • Κατηγορίες Παρακρατούμενων και λοιπών φόρων
  • Κατηγορίες Χαρακτηρισμού Εσόδων
  • Κατηγορίες Χαρακτηρισμού Εξόδων
  • Απαραίτητα στοιχεία Παραστατικού/Τεχνικές Περιγραφές/Σφάλματα



Εισαγωγή

myDATA (my Digital Accounting and Tax Application)

Είναι το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.


Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου και των επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι πρωτίστως να εξυπηρετήσουμε τις επιχειρήσεις, προσφέροντας μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

 

Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA παρέχει εύκολες λύσεις για όλους. Τόσο για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν μηχανογραφημένα λογιστήρια και θα μπορούν να διαβιβάζουν μαζικά και αυτοματοποιημένα τα αναγκαία δεδομένα, όσο και για τις λοιπές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να διαβιβάζουν τα δεδομένα με απλό τρόπο, μέσω ειδικής φόρμας καταχώρισης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

 

Για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που διαθέτουν μηχανογραφημένα λογιστήρια, παρέχεται από την ΑΑΔΕ μια διεπαφή REST API σε υποδομή public cloud (Microsoft Azure). Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε συστήματα ERP ή άλλα λογιστικά-εμπορικά συστήματα, να διασυνδέονται με την ΑΑΔΕ απρόσκοπτα και αδιάλειπτα για την ανταλλαγή των σχετικών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, για μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί κάποιο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί το σχετικό API, οι προσφερόμενες λειτουργίες αυτοματοποιημένης διασύνδεσης, είναι:

 

● Αποστολή δεδομένων για τα παραστατικά που εκδίδει

● Αποστολή χαρακτηρισμών εσόδων που αφορούν τα παραστατικά που εκδίδει

● Λήψη δεδομένων όσων παραστατικών έχουν εκδοθεί για αυτήν και έχουν διαβιβαστεί από τους αντίστοιχους εκδότες στην ΑΑΔΕ

● Αποστολή δεδομένων χαρακτηρισμών εξόδων στην ΑΑΔΕ

 

Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ:

 

● Διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων

● Γίνεται Χαρακτηρισμός των καταχωρούμενων συναλλαγών

● παρακολουθείται το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) και

● Διενεργούνται  οι αναγκαίες Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους ώστε να απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων

με στόχο να δημιουργηθούν στο MyDATA δύο βιβλία:

 

· Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

 

Με κάθε επιτυχημένη ηλεκτρονική διαβίβαση των τυποποιημένων δεδομένων παραστατικών των υπόχρεων Επιχειρήσεων, η πλατφόρμα myDATA χορηγεί σε αυτά Μοναδικό Αριθμό ΚΑταχώρησης - ΜΑΡΚ και ενημερώνει αυτοματοποιημένα σε επίπεδο εσόδων – εξόδων τις Στήλες του Αναλυτικού Βιβλίου για κάθε Επιχείρηση.

 

· Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της Επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση αναφορικά με:

1. Τα αποκτηθέντα εισοδήματα με το φόρο που προκύπτει μετά την εκκαθάριση

2. Τις εκροές – εισροές Φ.Π.Α. με το φόρο που προκύπτει (χρεωστικό – πιστωτικό)

3. Τους φόρους παρακράτησης

4. Τους λοιπούς φόρους

5. Τα τέλη χαρτοσήμου

6. Τα λοιπά τέλη

7. Κρατήσεις

 

Δηλώσεις - Αντιπαραβολή

 

Η Επιχείρηση υποβάλλει τις δηλώσεις της με βάση τα δεδομένα που τηρεί στα λογιστικά της αρχεία.

Ως προς τα έσοδά της, είναι αναγκαίο να έχει διαβιβάσει στην πλατφόρμα myDATA τις συνόψεις όλων των Παραστατικών που έχει εκδώσει, ώστε να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ηλεκτρονικών Βιβλίων ΑΑΔΕ και των δηλώσεων.

Ως προς τα έξοδά της, η Επιχείρηση δηλώνει τα ποσά που τηρεί στη δική της λογιστική.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, τα ποσά αυτά αντιπαραβάλλονται με τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων ΑΑΔΕ. Πρακτικά, αν η Επιχείρηση έχει παραλάβει παραστατικό εξόδου που δεν εμφανίζεται στο Αναλυτικό Βιβλίο, δεν εμποδίζεται να συμπεριλάβει το ποσό εξόδου στη δήλωσή της. Η εναρμόνιση των δεδομένων των δηλώσεων με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ θα γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία αντιπαραβολής.

 

Στην πρώτη αντιπαραβολή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των κάθε είδους δηλώσεων αποδίδεται σε κάθε στήλη του Συνοπτικού Βιβλίου και συνολικά οι ενδείξεις, σε 1. Συμφωνία, και 2. Κατ’ αρχήν Ασυμφωνία.

Σε περίπτωση κατ’ αρχήν Ασυμφωνίας ενεργοποιούνται διαδικασίες διόρθωσης από την πλευρά των υπόχρεων Επιχειρήσεων, ώστε να επιτευχθεί Συμφωνία εντός δίμηνης προθεσμίας.

Εξαιρετικά για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, η περιγραφόμενη διαδικασία αφορά την υποβαλλόμενη Δήλωση Φορολογία Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Σε επόμενη φάση υλοποίησης σχεδιάζονται τα παρακάτω :

Από τη Δεύτερη Αντιπαραβολή και μετά τη λήξη της δίμηνης προθεσμίας εναρμόνισης να μπορεί να προκύψει : 1. Συμφωνία, 2. Δικαιολογημένη Ασυμφωνία, 3. Αδικαιολόγητη Ασυμφωνία.

Στην περίπτωση μη ανταπόκρισης και Αδικαιολόγητης Ασυμφωνίας από την υπόχρεη Επιχείρηση ενεργοποιούνται οι διαδικασίες Συμμόρφωσης, Ελέγχου, Βεβαίωσης και Είσπραξης.

Διευκρινίζεται ότι η διάκριση των υπόχρεων Επιχειρήσεων σε 1. Συμφωνία, 2. Δικαιολογημένη Ασυμφωνία, 3. Αδικαιολόγητη Ασυμφωνία, δεν αναφέρεται στις τυχόν οφειλές της Επιχείρησης, αλλά στη μη συμφωνία των Λογιστικών της Αρχείων (βιβλία-στοιχεία) με τα αντίστοιχα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της ΑΑΔΕ.

 

Θεσμικό πλαίσιο

 

Α.1138/2020 «Καθορισμός της έκτασης εφαρμογής, του χρόνου και της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)».

Α.1035/2020 «Υποχρεώσεις Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων και διαδικασίες ελέγχου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων».

Ν.4308/2014 (Α΄251) «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Υπόχρεες Επιχειρήσεις

 

H πλατφόρμα my Digital Accounting and Tax Application (myDATA) - Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αφορά τις Επιχειρήσεις και τις λοιπές Οντότητες που τηρούν λογιστικά αρχεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.4308/2014 (Ε.Λ.Π.), ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κατηγορίας και τρόπου τήρησης των λογιστικών αρχείων.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαβιβάζουν δεδομένα, μέσω της ηλεκτρονικής διαβίβασης όπως αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15Α του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων, των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ., υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και της παρούσας απόφασης.

 

Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας δεν εμπίπτουν:

 

α) Οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους,

β) Το Δημόσιο, οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία, με την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την Οδηγία 2006/112/ΕΚ (παρ. 9, άρθρο 8 του ν.4308/2014.

 

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται περιλαμβάνουν:

 

α) Δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν για την τεκμηρίωση των συναλλαγών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8, 10 και 12 του ν.4308/2014 (τιμολόγια και στοιχεία λιανικής πώλησης).

Όλα τα παραστατικά που εξέδωσαν ανά φορολογικό έτος (χονδρικής, λιανικής εμπορίας, παροχής, ημεδαπής, αλλοδαπής),

 

β) Δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων όπως απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής, καθώς και τα δεδομένα των παραστατικών που εκδίδονται για την τεκμηρίωση της είσπραξης/πληρωμής ενοικίου.

Τα παραστατικά εξόδων που έλαβαν από εκδότες που δεν είναι υπόχρεοι να τα διαβιβάζουν για λογαριασμό τους (π.χ. αγορές – έξοδα λιανικής ημεδαπής αλλοδαπής, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, εισαγωγές, εξαιρούμενες επιχειρήσεις στη διαβίβαση αντικριζόμενων παραστατικών, παράλειψη διαβίβασης από τον εκδότη αντικριζόμενων παραστατικών),

 

γ) Τα δεδομένα των λογιστικών εγγραφών που διαμορφώνουν τη λογιστική και φορολογική βάση για την εξαγωγή του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε φορολογικού έτους.

Παραστατικά εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων (π.χ. μισθοδοσία, αποσβέσεις, αναμορφώσεις εσόδων-εξόδων κ.α.)

 

Σκοπός της παραπάνω ηλεκτρονικής διαδικασίας είναι η Συμφωνία των λογιστικών αρχείων των υπόχρεων Επιχειρήσεων, με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ.

 

Ορολογία myData

 

«Ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην Α.Α.Δ.Ε.»: Η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Α.Α.Δ.Ε..

 

«Ψηφιακή πλατφόρμα myDATAτης Α.Α.Δ.Ε.» ή «Πλατφόρμα myDATA»: Η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. και περιλαμβάνει αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στην οποία απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των οντοτήτων.

 

«Σύνοψη παραστατικού»: Τα στοιχεία του υποχρεωτικού περιεχομένου του παραστατικού χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών - υπηρεσιών), όπως προβλέπεται στο Παράρτημα της Α.1138/2020. Σημειώνεται ότι κάθε Σύνοψη Παραστατικού περιλαμβάνει δεδομένα όπως, στοιχεία αντισυμβαλλόμενων, αξίες, φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις, χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών - υπηρεσιών).

 

«Αντικριζόμενα Παραστατικά»: Τα παραστατικά που περιέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του Εκδότη και του Λήπτη για συναλλαγές ημεδαπής / αλλοδαπής π.χ. συναλλαγές χονδρικής (Β2Β). Περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές με το Δημόσιο (B2G).

 

«Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά»: Τα παραστατικά που περιέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησης μόνο του Εκδότη (συναλλαγές λιανικής ημεδαπής / αλλοδαπής - B2C).

 

«Χαρακτηρισμός Συναλλαγών»: Η υποχρέωση των οντοτήτων να

λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την εκπλήρωση των φορολογικών

τους υποχρεώσεων καθώς και για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής

τους οργάνωσης.

Tα Ηλεκτρονικά Βιβλία είναι πραγματικά βιβλία της επιχείρησης που τηρούνται παράλληλα με τα Λογιστικά Βιβλία και πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή άμεσα συγκρίσιμα με αυτά.

 

«Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης (Μ.ΑΡ.Κ.)»: Ο Μοναδικός

Αριθμός Καταχώρησης που χορηγείται από την ΑΑΔΕ για κάθε έγκυρη

διαβίβαση δεδομένων στην Πλατφόρμα myDATA.

 

«Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης»: Η οντότητα η

οποία κατόπιν εντολής άλλης οντότητας (υπόχρεη οντότητα), διαβιβάζει με

τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε

ισχύουσας νομοθεσίας, παραστατικά πωλήσεων για λογαριασμό της

υπόχρεης οντότητας.

 

«Πρόγραμμα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό / λογιστικό,

ERP)»: Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που καλύπτουν α) τις ανάγκες

εμπορικής διαχείρισης για την έκδοση λογιστικών στοιχείων, καθώς και β)

της λογιστικής διαχείρισης για τη λογιστική απεικόνιση των δεδομένων της

οντότητας.

 

Ρόλοι-ιδιότητες διαβίβασης δεδομένων

 

α) Από την ίδια την οντότητα ή εξουσιοδοτημένο λογιστή,

β) Από το λήπτη, κατά τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης και των περιπτώσεων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου,

γ) Από τον Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και

δ) Από τον τρίτο, στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης.

 

Τρόποι Διαβίβασης Δεδομένων

 

Οι υπόχρεες Επιχειρήσεις διαβιβάζουν τους δεδομένα με τους παρακάτω τρόπους:

 

1. α) Εμπορικό Πρόγραμμα Λογισμικού - β) Λογιστικό Πρόγραμμα Λογισμικού

2. β) Μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που λειτουργεί στην Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που εναλλακτικά:

βα) τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και δεν υπερβαίνουν τα όρια των ακαθάριστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000. Τα ανωτέρω, για τους σκοπούς της διαβίβασης, εξετάζονται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά προκύπτουν από την «Ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (myDATA)», και ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, εντός του οποίου πραγματοποιείται η ηλεκτρονική διαβίβαση. Εξαιρετικά, για το έτος 2020, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018.

ββ) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια, ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος, όπως το πλήθος αυτών προκύπτει από τα δεδομένα που διαβιβάστηκαν στην «Ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (myDATA)» μέχρι το τέλος του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Εξαιρετικά για το έτος 2020, λαμβάνεται υπόψιν μόνον το πλήθος των τιμολογίων με βάση τις υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών σύμφωνα με την Απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ 1022/2014 (Β’ 179). Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (Φ.Η.Μ.) μόνο στην περίπτωση συναλλαγών λιανικής

3. Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

 

Διευκρινίζεται ότι η περίπτωση 2 αναφέρεται κυρίως σε επιχειρήσεις που εκδίδουν μικρό αριθμό παραστατικών ετησίως.

 

Σε κάθε περίπτωση οι υπόχρεες Επιχειρήσεις έχουν τη διακριτική ευχέρεια επιλογής του τρόπου διαβίβασης δεδομένων των λογιστικών τους αρχείων στην πλατφόρμα myData, πλην του περιορισμού της περίπτωσης 2.

 

  

Επιχείρηση με συναλλαγές χονδρικής ημεδαπής – αλλοδαπής και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

 

έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

 

1. Στην περίπτωση που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος εξέδωσε πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

2. Στην περίπτωση που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος εξέδωσε κάτω από πενήντα (50) τιμολόγια ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP, είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων υποχρεωτικά μέσω Λογιστή

3. Σε κάθε περίπτωση η Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, διαβιβάζει αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με την περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000 ανεξαρτήτως τζίρου.

Ειδικότερα στην περίπτωση νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, η παραπάνω υποχρέωση υφίσταται, όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία (Α.1123/2019).

 

Επιχείρηση με συναλλαγές χονδρικής ημεδαπής – αλλοδαπής και απλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

 

έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

 

4. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€ και για την ίδια περίοδο έχει εκδώσει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης

5. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ ή για την ίδια περίοδο έχει εκδώσει κάτω από πενήντα (50) τιμολόγια, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP, είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

 

έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων

 

6. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€ (όρια της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000), ανεξαρτήτως του πλήθους των τιμολογίων που έχει εκδώσει για την ίδια περίοδο, έχει την υποχρέωση να διαβιβάζει αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή - φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε.

7. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ (όρια της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000), ανεξαρτήτως του πλήθους των τιμολογίων που έχει εκδώσει για την ίδια περίοδο, έχει την επιλογή είτε να διαβιβάζει μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., είτε η ίδια μέσω του δικού της ERP, είτε η ίδια μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

 

 

 

Επιχείρηση για συναλλαγές εσόδων λιανικής B2C

 

Επιχείρηση με συναλλαγές λιανικής ημεδαπής – αλλοδαπής και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

 

έσοδα λιανικών συναλλαγών με υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

 

1. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. συγκεντρωτικά ανά μήνα,

2. Ειδικότερα στην περίπτωση των καυσίμων ανεξαρτήτως τζίρου υποχρεούται από την κείμενη νομοθεσία να διαβιβάζει στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία) έσοδα λιανικών συναλλαγών χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

(εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014)

 

3. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. συγκεντρωτικά ανά μήνα για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως 31/12/2020 και από 01/01/2021 και μετά αναλυτικά (μία-μία) για όλες τις περιπτώσεις

 

Επιχείρηση με συναλλαγές λιανικής ημεδαπής – αλλοδαπής και απλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

 

έσοδα λιανικών συναλλαγών με υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

 

4. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, πλην των Επιχειρήσεων που από την κείμενη νομοθεσία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα) και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. μόνο στην περίπτωση που έχει και χονδρική και εκδίδει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια

5. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε., πλην των Επιχειρήσεων που από την κείμενη νομοθεσία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα),

 

έσοδα λιανικών συναλλαγών χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

(εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014)

 

6. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. μόνο στην περίπτωση που έχει και χονδρική και εκδίδει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια. Στην περίπτωση που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. διαβιβάζει συγκεντρωτικά ανά μήνα για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως 31/12/2020 και από 01/01/2021 και μετά, αναλυτικά (μία-μία) για όλες τις περιπτώσεις.

 

 

 

 

Παραδείγματα δυνατότητας χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

 

Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Μοναδικό κριτήριο για την Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι το πλήθος έκδοσης τιμολογίων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Συγκεκριμένα όσες εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν δεδομένα μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

 

Επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα

Η Επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχει δύο κριτήρια. Διαζευκτικά, όποιο από τα δύο πληρείται ενεργοποιεί τη δυνατότητα χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε..

Τα δύο κριτήρια είναι:

α) τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους όταν δεν υπερβαίνουν τις 50.000€, και

β) το πλήθος έκδοσης τιμολογίων πώλησης όταν δεν υπερβαίνουν τα πενήντα (50) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

 

Παραδείγματα Επιχειρήσεων με απλογραφικό λογιστικό σύστημα

 

Ακαθάριστα Έσοδα

Πλήθος Τιμολογίων

Δυνατότητα Χρήσης

έως και 50.000,00€

έως και 50

ναι

πάνω από 50.000,00€

έως και 50

ναι

έως και 50.000,00€

πάνω από 50

ναι

πάνω από 50.000,00€

πάνω από 50

όχι

 

Συμπερασματικά από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει, ότι μόνο στην περίπτωση που η Επιχείρηση κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος έχει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000€ και έχει εκδώσει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια, δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί για όλο το επόμενο φορολογικό έτος, την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε..

 

Χρόνοι που η Επιχείρηση διαβιβάζει δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA

 

Α. Συνόψεις Παραστατικών Εσόδων Τιμολόγησης & Εξόδων Αυτοτιμολόγησης - Χαρακτηρισμός Συναλλαγών

Ανεξαρτήτως υποχρέωσης ή μη υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α. και τηρούμενου λογιστικού συστήματος (απλογραφικό-διπλογραφικό), διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. ως ακολούθως:

- Σε πραγματικό χρόνο για τις Επιχειρήσεις που διαβιβάζουν μέσω Πιστοποιημένου Παρόχου από 20/07/2020 και Λογισμικών Προγραμμάτων ERP από 01/01/2021 και μετά

- Μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν για τις Επιχειρήσεις που διαβιβάζουν μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης χωρίς χρονικά όρια, και των Λογισμικών Προγραμμάτων ERP από 01/10/2020 έως 31/12/2020,

Εξαιρετικά, για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, οι οντότητες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (Δ.Ε.Η. και λοιποί πάροχοι), η Ε.Υ.Δ.Α.Π., οι λοιπές οντότητες πώλησης ύδατος μη ιαματικού, οι οντότητες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οντότητες εκμεταλλευτές διοδίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος διαβιβάζουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, συγκεντρωτικά, στον ίδιο, ως άνω, οριζόμενο χρόνο, ανά περίπτωση.

 

Β. Συνόψεις Παραστατικών Εξόδων Τιμολόγησης & Εσόδων Αυτοτιμολόγησης - Χαρακτηρισμός Συναλλαγών

Τα δεδομένα που σχετίζονται με τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών (ημεδαπή οντότητα) διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. έως την υποβολή της οικείας δήλωσης ΦΠΑ, ως ακολούθως :

- σε μηνιαία βάση για τις Επιχειρήσεις που τηρούν Λογιστικά Αρχεία με διπλογραφικό σύστημα και

- σε τριμηνιαία βάση για τις Επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα τήρησης. Ειδικά για τις Επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, η προθεσμία διαβίβασης θα συμπίπτει με την τρίμηνη προθεσμία υποβολής δήλωσης ΦΠΑ του απλογραφικού συστήματος (δηλ. σε τριμηνιαία βάση).

 

Γ. Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Εξόδων

Οι οριζόμενες από την παρούσα εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τις εγγραφές μισθοδοσίας, τα δεδομένα των οποίων διαβιβάζονται έως την υποβολή της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου.

 

Επιχείρηση που επιλέγει Πάροχο

 

Η Επιχείρηση που επιλέγει Πάροχο, διαβιβάζει στο myDATA Rest API Παρόχων:

1. Mόνο Τύπους Παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Α1 και εσόδων λιανικής Α2 σε πραγματικό χρόνο.

2. Στην περίπτωση που η Επιχείρηση επιλέξει τον Πάροχο για να διαβιβάσει και τους Τύπους Παραστατικών εξόδων Β1-Β2, καθώς και Τύπους Παραστατικών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων Γ, ο Πάροχος θεωρείται ERP και η Επιχείρηση διαβιβάζει στο myDATA Rest API ERP έως την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων για απλογραφικά και διπλογραφικά ανά περίπτωση φορολογικής περιόδου (μήνας, τρίμηνο για το ΦΠΑ-λοιπές επιβαρύνσεις και έτος για φορολογία εισοδήματος Ε3-Ε1/Ε3-Ν).

 

Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση ή επιλέγει ERP

 

Η Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση ή επιλέγει ERP, διαβιβάζει στο myDATA Rest API ERP:

1. Τους Τύπους Παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Α1 και εσόδων λιανικής Α2, για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως και 31/12/2020, έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης και για την παραγωγική περίοδο 01/01/2021 και μετά σε πραγματικό χρόνο.

2. Ειδικότερα Επιχείρηση μη υπόχρεη στη χρήση Φ.Η.Μ. (εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014) που επιλέγει ERP για συναλλαγές λιανικής Α2 από 01/01/2021 και μετά, διαβιβάζει υποχρεωτικά αναλυτικά (μία - μία), όχι όμως σε πραγματικό χρόνο, αλλά έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης.

3. Στην περίπτωση των Τύπων Παραστατικών εξόδων Β1-Β2, καθώς και Τύπων Παραστατικών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων Γ, η Επιχείρηση διαβιβάζει έως την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι κ.τ.λ.) για απλογραφικά (τριμηνιαία βάση) και διπλογραφικά (μηνιαία βάση) ανά περίπτωση φορολογικής περιόδου (μήνας, τρίμηνο για το ΦΠΑ και έτος για Ε3-Ε2/Ε3-Ν).

 

Επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης

 

Η Επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης, διαβιβάζει:

1. Τους Τύπους Παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Α1 και εσόδων λιανικής Α2, τόσο στην πιλοτική περίοδο (01/10/2020 έως και 31/12/2020), όσο και στην παραγωγική (01/01/2021) έως τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης.

2. Ειδικότερα Επιχείρηση μη υπόχρεη στη χρήση Φ.Η.Μ. (εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014) που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης για συναλλαγές λιανικής Α2 από 01/01/2021 και μετά, διαβιβάζει υποχρεωτικά αναλυτικά (μία -μία), όχι όμως σε πραγματικό χρόνο, αλλά έως τις είκοσι (20) του επόμενου μηνά από την ημερομηνία έκδοσης.

3. Στην περίπτωση των Τύπων Παραστατικών εξόδων Β1-Β2, καθώς και Τύπων Παραστατικών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων Γ, η Επιχείρηση διαβιβάζει έως την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι κ.τ.λ.) για απλογραφικά (τριμηνιαία βάση) και διπλογραφικά (μηνιαία βάση) ανά περίπτωση φορολογικής περιόδου (μήνας, τρίμηνο για το ΦΠΑ και έτος για Ε3-Ε2/Ε3-Ν).

 

Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση ή επιλέγει Φ.Η.Μ. αποκλειστικά για λιανικές συναλλαγές

 

Η Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση χρήσης ή επιλέγει Φ.Η.Μ. αποκλειστικά για λιανικές συναλλαγές, διαβιβάζει:

1. Μόνο τους Τύπους Παραστατικών εσόδων λιανικής Α2, τόσο στην πιλοτική περίοδο (01/10/2020 έως και 31/12/2020), όσο και στην παραγωγική (01/01/2021) έως τις 20 του επόμενου μήνα.

Εξαιρετικά Επιχείρηση που υποχρεούται από κείμενη νομοθεσία να διαβιβάζει δεδομένα στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα), έχει και διακριτό χρόνο διαβίβασης (ημερήσια)

Οι υπόλοιποι Τύποι Παραστατικών για έσοδα και έξοδα τόσο στην πιλοτική (01/10/2020 έως και 31/12/2020), όσο και στην παραγωγική περίοδο (01/01/2021) διαβιβάζονται υποχρεωτικά μέσω των υπόλοιπων καναλιών διαβίβασης ανά περίπτωση.

 

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ

 

1. Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της διαδικασίας, στο Παράρτημα της παρούσας απόφασης τυποποιούνται τα παραστατικά και περιγράφονται αναλυτικά τα δεδομένα των παραστατικών και οι εγγραφές των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων των υπόχρεων οντοτήτων που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε..

2. Για τα τιμολόγια, περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α) Στοιχεία αντισυμβαλλομένων ημεδαπής/αλλοδαπής:

i. Α.Φ.Μ.

ii. Χώρα προέλευσης του εκδότη/λήπτη

β) Είδος Παραστατικού (π.χ. Τιμολόγιο Πώλησης)

γ) Στοιχεία Παραστατικού:

i. Ημερομηνία έκδοσης

ii. Σειρά/αριθμός

iii. Αριθμός Εγκατάστασης

δ) Στοιχεία συναλλαγής: Συνολική Αξία Παραστατικού = Καθαρή αξία + Φ.Π.Α. - Παρακρατήσεις + Λοιποί Φόροι + Τέλη Χαρτοσήμου + Λοιπά Τέλη – Κρατήσεις υπέρ Λοιπών Φορέων του Δημοσίου.

 

Οι επιβαρύνσεις πλην ΦΠΑ (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημο, τέλη, κρατήσεις) παρότι δεν αποτελούν υποχρεωτικό περιεχόμενο του τιμολογίου με βάση τις διατάξεις του ν.4308/2014, είναι υποχρεωτική η διαβίβαση τους στη ψηφιακή πλατφόρμα myData, σύμφωνα με την Α.1138/2020, από τον εκδότη.

 

Με την αντίστοιχη υποχρέωση από τον Λήπτη ως προς την παρακράτηση αυτών και την υποβολή της αντίστοιχης δήλωσης παρακρατούμενων.

 

Για τον Εκδότη, οι λοιποί φόροι, το χαρτόσημο και τα τέλη αποτελούν ποσά προς απόδοση, ενώ για τον Λήπτη αποτελούν έξοδο.

 

3. Για τα στοιχεία λιανικής πώλησης διαβιβάζονται όσα από τα δεδομένα της παραγράφου 2 προβλέπονται ως υποχρεωτικά αναγραφόμενα από τις κείμενες διατάξεις και προβλέπονται στο Παράρτημα της παρούσας.

4. Τα ως άνω δεδομένα διαβιβάζονται και για τα συσχετιζόμενα με το εκδοθέν παραστατικό πώλησης παραστατικά, όπως το πιστωτικό και το συμπληρωματικό τιμολόγιο πώλησης.

5. Ειδικά για τις εκκαθαρίσεις (παρ. 12, άρθρο 8 του ν.4308/2014), τα δεδομένα της συναλλαγής που διαβιβάζονται από τον τρίτο που πωλεί αγαθά για λογαριασμό της οντότητας αφορούν την αμοιβή-προμήθειά του, τον Φ.Π.Α. που υπολογίζεται επί αυτής, καθώς και την αξία (με Φ.Π.Α.) των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της οντότητας.

6. Από τα δεδομένα των τηρούμενων λογιστικών βιβλίων διαβιβάζονται στην Πλατφόρμα myDATA οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων (ανά χρέωση και πίστωση) που διαμορφώνουν το τελικό λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα κάθε φορολογικού έτους. Από τις εγγραφές αυτές, διαβιβάζονται διακριτά οι εγγραφές μισθοδοσίας και αποσβέσεων και συγκεντρωτικά οι λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων που διενεργούνται στο τέλος της περιόδου.

 

Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων

 

Πάροχος είναι η επιχείρηση που έχει λάβει άδεια από την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας για την πιστοποίηση λογισμικού υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων (σχετική η Α.1035/2020).

 

Η διαδικασία για να αδειοδοτηθεί ο Πάροχος προϋποθέτει την υποβολή αίτησης στο ypahes@aade.gr μέσω του οποίου αποστέλλονται από τον υποψήφιο Πάροχο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της Α.1035/2020, συμπεριλαμβανομένου και του σχετικού Πίνακα Συμμόρφωσης _ Τεκμηρίωσης και περιλαμβάνει τα παρακάτω τρία στάδια αδειοδότησης:

1. Ηλεκτρονική διαβίβαση στο myDATA Rest API των Παρόχων της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA των Τύπων Παραστατικών Α1 και Α2 (1.1 έως 11.5) του Παραρτήματος της Α.1138/2020.

2. Έλεγχος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια του οποίου αποκτά πρόσβαση στο υπό έγκριση λογισμικό και διενεργεί τις απαραίτητες ενέργειες επισκόπησης για την τεκμηρίωση καταλληλότητας του.

3. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δεδομένων του υπό εξέταση Φακέλου Καταλληλότητας ΥΠΑΗΕΣ, η Επιτροπή λαμβάνει απόφαση για την έγκριση ή μη του λογισμικού ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.

4. Οι άδειες αναρτώνται στο site της Α.Α.Δ.Ε. https://www.aade.gr/mydata.

 

Ο Πάροχος αυθεντικοποιεί και διαβιβάζει αποκλειστικά στο myDATA Rest API των Παρόχων της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA, τη σύνοψη των Τύπων Παραστατικών Α1 και Α2 (1.1 έως 11.5) του Παραρτήματος της Α.1138/2020 και δυνητικά στον ίδιο χρόνο και το χαρακτηρισμό εσόδου τιμολόγησης και εξόδου αυτοτιμολόγησης.

 

Ο Πάροχος διαβιβάζει τα παραπάνω παραστατικά σε πραγματικό χρόνο μέσω του myDATA Rest Api των Παρόχων.

 

Ο Πάροχος συνοπτικά έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:

1. Συνάπτει σύμβαση και είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει εντός δέκα (10) ημερών, σε ηλεκτρονική υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.. Αντίστοιχη υποχρέωση δήλωσης και στο ίδιο χρονικό διάστημα υφίσταται και για την συμβεβλημένη επιχείρηση.

2. Αυθεντικοποιεί και διαβιβάζει παραστατικά για λογαριασμό της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται η επιχείρηση από την υποχρέωση διαβίβασης.

3. Σε κάθε περίπτωση τηρεί τις υποχρεώσεις που ορίζονται από την Α.1035/2020.

 

Κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

 

Η επιχείρηση για να λάβει τα κίνητρα που ορίζονται στο άρθρο 71ΣΤ του 4172/2013 όπως ισχύει, πρέπει να επιλέξει την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου ως τρόπο έκδοσης, διαβίβασης και αρχειοθέτησης των παραστατικών πωλήσεων τόσο για χονδρική, όσο και για τη λιανική. Τα κίνητρα παρέχονται και στην περίπτωση που η επιχείρηση εκδίδει αποκλειστικά παραστατικά είτε χονδρικών, είτε λιανικών συναλλαγών.

 

Τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του παραπάνω άρθρου, παρέχονται στις οντότητες που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Παρόχου για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2020 και μετά και χορηγούνται από το πρώτο έτος, στο οποίο εφαρμόζεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέχρι και το φορολογικό έτος 2022.

 

Τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον εκδότη συνοψίζονται ως εξής:

1. Μείωση του χρόνου παραγραφής από πέντε (5) σε τρία (3) έτη.

2. Προσαύξηση κατά 100% των αρχικών δαπανών αγοράς εξοπλισμού και λογισμικού.

3. Προσαύξηση κατά 100% της δαπάνης για την αμοιβή του Παρόχου κατά το πρώτο φορολογικό έτος επιλογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

4. Μείωση του χρόνου επιστροφής φόρου από ενενήντα (90) σε σαράντα πέντε (45) ημέρες.

 

Το κίνητρο ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον λήπτη που δηλώνει στην Α.Α.Δ.Ε. ότι αποδέχεται να λαμβάνει ηλεκτρονικά τιμολόγια είναι η μείωση του χρόνου παραγραφής από πέντε (5) σε τέσσερα (4) έτη.

 

Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (Φ.Η.Μ.)

 

Οι Φ.Η.Μ. είναι οι Ταμειακές Μηχανές, οι ΕΑΦΔΣΣ και οι ΑΔΗΜΕ, μέσω των οποίων εκδίδονται και σημαίνονται όλα τα φορολογικά στοιχεία λιανικής, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που έχουν αυτή την υποχρέωση.

 

Σύμφωνα με το αρ.12 παρ. 10 του ν.4308/2014 και το αρ. 4 παρ. 6α και 6δ της Α.1138/2020, μπορεί να τις αντικαταστήσει ο Πάροχος.

 

Μέσω Φ.Η.Μ. διαβιβάζονται αποκλειστικά οι συναλλαγές για τις οποίες έχουν εκδοθεί στοιχεία εσόδων λιανικής Α2.

 

Οι Φ.Η.Μ. διαβιβάζουν μόνο τη σύνοψη, όχι χαρακτηρισμούς.

 

Τα ERP δεν να αντικαταστήσουν τις Φ.Η.Μ., μπορούν μόνο να διαβιβάσουν τους χαρακτηρισμούς συναλλαγών σε δεύτερο χρόνο και έως την υποβολή περιοδικής Φ.Π.Α., σε μηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε τριμηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό.

 

Οι Φ.Η.Μ. δεν μπορούν να ενημερώνουν το myDATA με τιμολόγια. Ενδέχεται να γίνει εφικτό μόνο στην περίπτωση που το λογισμικό των ΕΑΦΔΣΣ επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του myDATA Rest API ERP της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA. Στην περίπτωση αυτή το λογισμικό Φ.Η.Μ. λειτουργεί ως ERP.

 

Οι επιχειρήσεις που έχουν την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. διαβιβάζουν μόνο τη σύνοψη των παραστατικών εσόδων λιανικής έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης. Σύμφωνα με το αρ. 4 παρ. 2 της Α.1138/2020 οι τρόποι διαβίβασης είναι οι παρακάτω:

1. Για τους υπόχρεους σε χρήση Φ.Η.Μ. που από την κειμένη νομοθεσία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. (καύσιμα) η διαβίβαση είναι ημερήσια

2. Για τους υπόχρεους σε χρήση Φ.Η.Μ. που δεν υποχρεούνται από την κειμένη νομοθεσία να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. (όλες οι λιανικές πλην καυσίμων) η διαβίβαση γίνεται είτε αναλυτικά (μία-μία) από το κανάλι των Φ.Η.Μ., είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα από το κανάλι των ERP με τη λογιστική εγγραφή εσόδων λιανικής

3. Για τους μη υπόχρεους σε χρήση Φ.Η.Μ. η διαβίβαση γίνεται είτε αναλυτικά (μία-μία) είτε μέσω ERP, είτε μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης και μόνο στην περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρ. 4 παρ.6 περ. γ της Α.1138/2020.

 

Επιχειρήσεις Λογισμικού – ERP (Εμπορικό – Λογιστικό)

 

Τα Λογισμικά – ERP (Εμπορικό – Λογιστικό) είναι τα προγράμματα που έχουν οι μηχανογραφημένες επιχειρήσεις:

α) για την έκδοση παραστατικών σχετικών με τη συναλλακτική τους δραστηριότητα, και

β) για τη λογιστικοποίηση των δεδομένων τους και την ενημέρωση των τηρούμενων βιβλίων τους.

 

Τα ERP δεν πιστοποιούνται αλλά πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις των τεχνικών και επιχειρησιακών προδιαγραφών που αναρτώνται στο site της ΑΑΔΕ https://www.aade.gr/mydata.

 

Τα ERP μπορούν να διαβιβάζουν το σύνολο των Τύπων Παραστατικών του παραρτήματος της Α.1138/2020 υποχρεωτικά για σύνοψη και χαρακτηρισμό ανά διαβίβαση Τύπου Παραστατικού.

 

Οι διαφορές των Παρόχων με τα ERP είναι οι παρακάτω:

1. Ο Πάροχος διαβιβάζει με ευθύνη του υποχρεωτικά μόνο τη σύνοψη και δυνητικά τους χαρακτηρισμούς των παραστατικών που αυθαιντικοποιεί. Αντίθετα από τα ERP διαβιβάζονται ταυτόχρονα, με ευθύνη της επιχείρησης, υποχρεωτικά η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός εκάστου παραστατικού

2. Η επιχείρηση που έχει Πάροχο απαλλάσσεται από την υποχρέωση διαβίβασης και έχει μόνο την υποχρέωση της έκδοσης παραστατικών που αντιστοιχίζονται με τους Τύπους Παραστατικών Α1 και Α2. Αντίθετα οι επιχειρήσεις που έχουν ERP έχουν ταυτόχρονα την υποχρέωση έκδοσης και διαβίβασης

3. Ο Πάροχος διαβιβάζει υποχρεωτικά μόνο τα παραστατικά που εκδίδει η επιχείρηση και όχι το σύνολο των Τύπων Παραστατικών του Παραρτήματος της Α.1138/2020, ενώ τα ERP διαβιβάζουν όλους τους Τύπους Παραστατικών του Παραρτήματος της Α.1138/2020.

 

Χρόνος και τρόπος διαβίβασης παραστατικών από ERP

 

Οι επιχειρήσεις που έχουν ERP, διαβιβάζουν δεδομένα μέσω του myDATA Rest Api των ERP:

1. Τα έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης από 01/10/2020 έως 31/12/2020 (πιλοτική περίοδος) έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης τους και σε πραγματικό χρόνο από 01/01/2021 και μετά (παραγωγική περίοδος),

2. Τα έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, σε μηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις που τηρούν λογιστικά αρχεία με διπλογραφικό σύστημα, και σε τριμηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, η προθεσμία διαβίβασης θα συμπίπτει με την τρίμηνη προθεσμία υποβολής δήλωσης ΦΠΑ του απλογραφικού συστήματος (δηλ. σε τριμηνιαία βάση).

3. Τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων σε ετήσια βάση και έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3-Ε1, Ε3-Ν), πλην της μισθοδοσίας που είναι σε μηνιαία βάση.

 

Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

 

Η Ειδική φόρμα καταχώρησης είναι η εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. στην οποία οι επιχειρήσεις δύνανται να καταχωρούν με τη μορφή σύνοψης τα παραστατικά που εκδίδουν (Α1-Α2) καθώς και τους υπόλοιπους Τύπους Παραστατικών του παραρτήματος της Α.1138/2020 (Β1-Β2 και Γ).

 

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ειδική Φόρμα Καταχώρησης είναι αυτές που εκδίδουν έως πενήντα (50) τιμολόγια (χονδρική), ανεξαρτήτως τηρούμενου λογιστικού συστήματος. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα δεν έχουν πρόσβαση στην Ειδική Φόρμα Καταχώρησης στην περίπτωση που είτε πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000€, είτε εκδίδουν πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια.

 

Χρόνος και τρόπος διαβίβασης παραστατικών από την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

 

Οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στην Ειδική Φόρμα Καταχώρησης διαβιβάζουν:

1. Τα έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης τους.

2. Τα έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, σε μηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις που τηρούν λογιστικά αρχεία με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, και σε τριμηνιαία βάση για τις επιχειρήσεις με απλογραφικό λογιστικό σύστημα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, η προθεσμία διαβίβασης θα συμπίπτει με την τρίμηνη προθεσμία υποβολής δήλωσης ΦΠΑ του απλογραφικού συστήματος (δηλ. σε τριμηνιαία βάση).

3. Τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων σε ετήσια βάση και έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3-Ε1, Ε3-Ν), πλην της μισθοδοσίας που είναι σε μηνιαία βάση.

 

Λογιστής και Ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA

 

Το λογισμικό του Λογιστή είναι το ERP, το οποίο μέσω εξουσιοδότησης που λαμβάνει από την κάθε μία Επιχείρηση – πελάτη του, διαβιβάζει δεδομένα στο myDATA Rest API ERP βάσει προδιαγραφών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

 

Ο Λογιστής διαβιβάζει υποχρεωτικά το χαρακτηρισμό εξόδων και εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων σύμφωνα με τα όρια της παρ. 2 του αρ.38 του Ν.2873/2000.

Επιπλέον διαβιβάζει δεδομένα και κάτω από τα παραπάνω όρια στην περίπτωση που του ανατεθεί αυτό από την Επιχείρηση - πελάτη του.

Συγκεκριμένα, δύναται να διαβιβάζει:

1. Χαρακτηρισμούς εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης στην περίπτωση που οι συνόψεις των εκδιδόμενων παραστατικών διαβιβάστηκαν από Πάροχο που δεν διαβίβασε χαρακτηρισμούς για τους Τύπους Παραστατικών Α1 – Α2.

2. Χαρακτηρισμούς εσόδων λιανικών συναλλαγών από ΦΗΜ για τους Τύπους Παραστατικών Α2 που σε κάθε περίπτωση δεν διαβιβάζουν χαρακτηρισμούς

3. Χαρακτηρισμούς εσόδων τιμολόγησης από Τρίτο στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης που σε κάθε περίπτωση δεν διαβιβάζει χαρακτηρισμούς για τους Τύπους Παραστατικών Α1 – Α2.

4. Χαρακτηρισμούς εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης για τους Τύπους Παραστατικών Α1 για το Λήπτη πελάτη του.

5. Σύνοψη και Χαρακτηρισμό εξόδων για τους Τύπους Παραστατικών Β1 – Β2 που σε κάθε περίπτωση διαβιβάζονται από το Λήπτη παραστατικών.

6. Σύνοψη και Χαρακτηρισμό για τους Τύπους Παραστατικών Γ, για τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, διακριτά και μηνιαία για τη μισθοδοσία, διακριτά και ετήσια για τις αποσβέσεις, και συγκεντρωτικά και ετήσια για τις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων.

Τα ως άνω διενεργούνται για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος της Επιχείρησης.

 

Έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

 

Ο Λογιστής μέσω της συνεχούς και απευθείας διασύνδεσης του ERP του με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, λαμβάνει αυτοματοποιημένα και αδιάληπτα στο λογιστικό του πρόγραμμα και μόνο στην περίπτωση εξουσιοδότησης από τον πελάτη τα παρακάτω δεδομένα:

 

1. ΜΑΡΚ παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης σύνοψης και χαρακτηρισμών (Α1 – Α2) που ο πελάτης ως Εκδότης διαβίβασε μέσω των τριών καναλιών διαβίβασης πλην των Φ.Η.Μ. για την αυτοματοποιημένη συσχέτιση τους με τις λογιστικές εγγραφές εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης, που ο λογιστής ενημέρωσε αυτοματοποιημένα από τα ERP των πελατών του (εμπορικό) στο δικό του ERP (λογιστικό),

2. ΜΑΡΚ παραστατικών εσόδων σύνοψης λιανικών συναλλαγών (Α2) που ο πελάτης διαβίβασε ως Εκδότης μέσω Φ.Η.Μ. για αυτοματοποιημένη συσχέτισή τους με τις λογιστικές εγγραφές εσόδων λιανικών συναλλαγών, που ο λογιστής ενημέρωσε αυτοματοποιημένα από τα ERP του πελάτη του (εμπορικό) στο δικό του ERP (λογιστικό), στην περίπτωση ΕΑΦΔΣΣ και ΑΔΗΜΕ και των λογιστικών εγγραφών που διενήργησε στην περίπτωση Φ.Τ.Μ. (συγκεντρωτικές ανά μήνα).

 

Για τις παραπάνω περιπτώσεις ενδείκνυται ο συσχετισμός των συνολικών ποσών συναλλαγών εσόδων τιμολόγησης – εξόδων αυτοτιμολόγησης χονδρικής και ποσών συναλλαγών εσόδων λιανικής με τις συνολικές λογιστικές εγγραφές που έχουν διενεργηθεί ανά φορολογική περίοδο σε μηνιαία βάση.

 

Έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης

 

Ο Λογιστής μετά την ολοκλήρωση των λογιστικών εγγραφών που διενεργεί για τα παραστατικά εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, που λαμβάνει προς καταχώρηση από τον πελάτη του, προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

 

1. Λαμβάνει ΜΑΡΚ στο ERP του από παραστατικά εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης σύνοψης (Α1 από την πλευρά του Λήπτη) που διαβίβασε στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ο προμηθευτής του πελάτη του, μέσω των τριών καναλιών διαβίβασης πλην των Φ.Η.Μ.. Διενεργείται η αυτοματοποιημένη συσχέτιση τους με τις λογιστικές εγγραφές εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης που ο Λογιστής διενήργησε στο ERP του για την τήρηση των βιβλίων του πελάτη του.

2. Μέσω λογιστικών εγγραφών δημιουργεί Τύπους Παραστατικών εξόδων (σύνοψης και χαρακτηρισμών) Β1 – Β2 που ο πελάτης χορήγησε στο Λογιστή του ως Λήπτης προς καταχώρηση για την ενημέρωση των βιβλίων του

3. Μέσω λογιστικών εγγραφών δημιουργεί Τύπους Παραστατικών (Γ) Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων -εξόδων (σύνοψης και χαρακτηρισμών), διακριτά για μισθοδοσία (μηνιαία), διακριτά για αποσβέσεις (ετήσια) και συγκεντρωτικά για τις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων (ετήσια) για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών του Λογιστή, συσχετίζονται οι ΜΑΡΚ των Α1 που αντλήθηκαν από το ERP του με τις λογιστικές εγγραφές που διενήργησε και διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA με χαρακτηρισμούς. Δημιουργούνται στο ERP του μέσω των λογιστικών εγγραφών που διενεργεί τα Β1, Β2 και Γ και διαβιβάζονται οι αντίστοιχοι Τύποι Παραστατικών ανά περίπτωση με σύνοψη και χαρακτηρισμό. Μετά την επιτυχή διαβίβαση τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, επιστρέφονται στο ERP του Λογιστή οι ΜΑΡΚ εκάστου παραστατικού ως επιβεβαίωση επιτυχούς διαβίβασης.

 

Από τα παραπάνω ο Λογιστής έχει τη δυνατότητα να βλέπει στο ERP του ανά πελάτη όλους τους ΜΑΡΚ εσόδων – εξόδων που σχετίζονται με λογιστικές εγγραφές και το αντίστροφο.

 

Ο χαρακτηρισμός εξόδων είτε η σύνοψη και ο χαρακτηρισμός εξόδων διαβιβάζεται στην Α.Α.Δ.Ε. υποχρεωτικά μέσω λογιστή - φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., για τις οντότητες που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις και τα όρια ακαθαρίστων εσόδων, όπως αυτά ορίζονται για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000, για τα ακόλουθα:

α) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έξοδα,

β) Για τα δεδομένα που αφορούν στις εγγραφές μισθοδοσίας,

γ) Για τα δεδομένα που αφορούν στις εγγραφές αποσβέσεων και στις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων.

 

Εσωτερικός Έλεγχος Λογιστή

 

Από την παραπάνω διαδικασία ο Λογιστής έχει τη δυνατότητα από το ERP του να εντοπίζει άμεσα:

1. Τους ΜΑΡΚ που έχουν συσχετιστεί με τις λογιστικές εγγραφές που έχει διενεργήσει, για τα οποία δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος παρά μόνο επιβεβαίωση.

2. Τους ΜΑΡΚ που είναι ανοικτοί και δεν έχουν συσχετιστεί με κάποιες από τις ανοικτές λογιστικές εγγραφές που έχει διενεργήσει και αφορούν παραστατικά που ο Εκδότης - προμηθευτής διαβίβασε και ο Λήπτης - πελάτης του Λογιστή είτε δεν του χορήγησε, είτε δεν αποδέχεται.

3. Τις λογιστικές εγγραφές που είναι ανοικτές αφορούν παραστατικά εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης που έδωσε ο Λήπτης - πελάτης του Λογιστή προς καταχώρηση και δεν έχουν συσχετιστεί με τα ανοικτά ΜΑΡΚ που αντληθήκαν από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA στο ERP του Λογιστή.

Από τα παραπάνω μπορεί να γίνεται άμεσος έλεγχος για τις περιπτώσεις 2 και 3 ώστε να διορθωθεί πιθανό λάθος καταχώρησης από το Λογιστή. Στη συνέχεια και πριν την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα για την περίπτωση 2 ο πελάτης είτε να επιβεβαιώσει και να χορηγήσει τα παραστατικά που λείπουν, είτε να ενημερώσει το Λογιστή για τη μη αποδοχής τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διακόπτεται η προετοιμασία και η υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α..

 

Για την περίπτωση 3 που ο Εκδότης δεν τήρησε την υποχρέωση διαβίβασης, ο Λογιστής δύναται να διαβιβάσει τις ανοικτές λογιστικές εγγραφές εξόδων, μέσω αυτοματοποιημένης δημιουργίας Τύπων Παραστατικών Α1, εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα όπως ορίζει η περ.3 του άρθρου 5 της Α.1138/2020 και να λάβει ΜΑΡΚ ως επιβεβαίωση επιτυχούς διαβίβασης.

 

 

Σε περίπτωση εντοπισμού ανοικτών ΜΑΡΚ και ανοικτών λογιστικών εγγραφών

 

Ο Λογιστής υποβάλλει κανονικά τη δήλωση ΦΠΑ και τις λοιπές δηλώσεις φόρων πλην ΔΦΕ, σχετικά με τις ασυνέπειες που εντόπισε και έχει τις παρακάτω επιλογές:

1. Για τους ανοικτούς ΜΑΡΚ που για τον πελάτη του είναι έξοδο, μπορεί να τα διαβιβάσει με χαρακτηρισμό εξόδου το μήνα που έχει το σχετικό παραστατικό στη διάθεσή του για λογιστικοποίηση και όχι πριν την υποβολή της ΔΦΕ του φορολογικού έτους που αφορά (ετεροχρονισμένη καταχώρηση εξόδου).

2. Για τις ανοικτές λογιστικές εγγραφές που σχετίζονται με τα παραστατικά εξόδων που έλαβε ο πελάτης του αλλά παρέλειψε να τα διαβιβάσει ο Εκδότης τους και έχει στη διάθεσή του ο Λογιστής (Α1 για το Λήπτη), υπάρχει η υποχρέωση είτε να μην τα αποδεχθεί, είτε να διαβιβάσει τους Τύπους Παραστατικών Α1 μέσω των λογιστικών εγγράφων εξόδων που είχε διενεργήσει, εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα όπως ορίζει η περ.3 του άρθρου 5 της Α.1138/2020.

 

Χρόνος διαβίβασης των ανά περίπτωση δεδομένων και τρόπος διαβίβασης

 

O Λογιστής διαβιβάζει τα δεδομένα των πελατών του έως την υποβολή της αντίστοιχης δήλωσης φόρου μέσω του ERP στους παρακάτω χρόνους:

 

Έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

 

1. Χαρακτηρισμοί εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Τύπων Παραστατικών Α1 και εσοδών συναλλαγών λιανικής Α2 είτε από Πάροχο που διαβίβασε μόνο Σύνοψη, είτε από Τρίτο στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης με χρόνο διαβίβασης έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης τους.

2. Χαρακτηρισμοί εσόδων λιανικής Τύπων Παραστατικών Α2 από Φ.Η.Μ. μέσω της οποίας διαβιβάζεται μόνο Σύνοψη, έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης τους.

 

Έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης

 

3. Χαρακτηρισμοί εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης Τύπων Παραστατικών Α1 για τον πελάτη του ως Λήπτη σε μηνιαία βάση για Επιχειρήσεις που τηρούν λογιστικά αρχεία με διπλογραφικό σύστημα, και σε τριμηνιαία βάση για τις Επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα. Ειδικά για τις Επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, η προθεσμία διαβίβασης θα συμπίπτει με την τρίμηνη προθεσμία υποβολής δήλωσης ΦΠΑ του απλογραφικού συστήματος (δηλ. σε τριμηνιαία βάση).

4. Σύνοψη και Χαρακτηρισμούς Τύπων Παραστατικών Β1 – Β2 για τον πελάτη του ως Λήπτη στους ίδιους χρόνους με την περίπτωση 3 (διπλογραφικά σε μηνιαία βάση και απλογραφικά σε τριμηνιαία βάση)

5. Σύνοψη και Χαρακτηρισμούς Τύπων Παραστατικών Γ για τον πελάτη του, σε μηνιαία βάση στην περίπτωση μισθοδοσίας και έως την υποβολή δήλωσης του σχετικού παρακρατούμενου φόρου και σε ετήσια βάση για τις αποσβέσεις και τις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων-εξόδων σε ετήσια βάση και έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3-Ε1, Ε3-Ν)

6. Στην περίπτωση που ο Εκδότης Τύπων Παραστατικών Α1 του πελάτη του δεν τήρησε την υποχρέωση διαβίβασης, ο χρόνος διαβίβασης είναι εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα όπως ορίζει η περ.3 του άρθρου 5 της Α.1138/2020.

 

 

Υποχρέωση εξουσιοδότησης Λογιστή

 

O Λογιστής για να έχει τη δυνατότητα να διαβιβάζει τα παραπάνω δεδομένα απαιτείται να έχει λάβει την εξουσιοδότηση από τους πελάτες του και να δουλεύει με τους δικούς του κωδικούς ανεξαρτήτως των ορίων της υποχρέωσης που θέτει η παρ.3 του άρθρου 6 της Α.1138/2020.

Η διαδρομή που ακολουθείται είναι www.aade.gr/ myTAXISnet/ Εξουσιοδοτήσεις, επιλέγοντας «Διαχείριση Ηλεκτρονικών Βιβλίων».

Ο Λογιστής για να ξεκινήσει τη διαβίβαση δεδομένων πρέπει να κάνει τις παρακάτω ενέργειες:

1. Εξουσιοδότηση από όλους τους πελάτες του για να διαβιβάζει δεδομένα με τους κωδικούς του για λογαριασμό των πελατών του και να μπορεί να αντλεί αυτοματοποιημένα στο ERP του από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τους ΜΑΡΚ τους.

2. Επικαιροποίηση του ERP του βάσει των προδιαγραφών myDATA και αντιστοίχιση της λογιστικής του ERP του με Τύπους Παραστατικών του Παραρτήματος της Α.1138/2020 και χαρακτηρισμούς συναλλαγών εσόδων - εξόδων (Στήλη 9 Αναλυτικού Βιβλίου και Ε3) myDATA.

 

Ο Λογιστής είναι απαραίτητο να λάβει τη νέα έκδοση του ERP του ώστε να μπορεί να δέχεται και να διαβιβάζει δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Οι συσχετισμοί ΜΑΡΚ και λογιστικών εγγραφών καθώς και οι αντιστοιχίσεις Τύπων Παραστατικών και Λογιστικών εγγραφών πρέπει να γίνονται αυτοματοποιημένα. Ο Λογιστής μπορεί να επιβεβαιώνει την ορθότητα ή τις ασυνέπειες που υπάρχουν από διακριτό πίνακα με συσχετισμένα δεδομένα και μη που του παρέχει το ERP του (Συσχετισμένα ΜΑΡΚ-Λογιστικές εγγραφές / Ανοικτά ΜΑΡΚ / Ανοικτές Λογιστικές Εγγραφές).

 

Ο Λογιστής που εργάζεται ως μισθωτός σε λογιστήριο Επιχείρησης ακολουθεί ακριβώς τα ίδια βήματα και διαδικασίες με το Λογιστή ελεύθερο επαγγελματία, σχετικά με τα δεδομένα που διαχειρίζεται στο ERP (εμπορικό - λογιστικό) της Επιχείρησης που εργάζεται και των δεδομένων που αντλούνται, συσχετίζονται και διαβιβάζονται από και προς την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Συγκεκριμένα το εμπορικό πρόγραμμα σχετίζεται με το τμήμα πωλήσεων της Επιχείρησης που εργάζεται και διαβιβάζει τους Τύπους Παραστατικών Α1-Α2. Το λογιστικό πρόγραμμα αναφέρεται στο λογιστήριο της Επιχείρησης που σχετίζεται με τους Τύπους Παραστατικών Β1-Β2 και Γ.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι Επιχειρήσεις απαιτείται να διενεργήσουν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και της λογιστικής επιστήμης τον ενδεδειγμένο μετασχηματισμό των δεδομένων τους α) απλογραφικών λογιστικών εγγραφών, και β) διπλογραφικών λογιστικών εγγραφών βάσει του λογιστικού σχεδίου (ΕΓΛΣ, ΕΛΠ, ΔΛΠ) ανά περίπτωση με τις συνόψεις και χαρακτηρισμούς συναλλαγών των Τύπων Παραστατικών του παραρτήματος της Α.1138/2020, βάσει των επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγραφών των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της Ψηφιακής Πλατφόρμας myDATA.

 

Ρόλοι Οντότητας κατά την Ηλεκτρονική Διαβίβαση

 

Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα, μέσω των Τυποποιήσεων Δεδομένων Παραστατικών ΑΑΔΕ ανά κατηγορία (Α, Β, Γ,), έχοντας ως επιλογή τις εξής τέσσερις (4) ιδιότητες:

1. Εκδότης (περ. Α1, Α2)

2. Λήπτης (περ. Β1, Β2α, Β2β)

3. Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης από τον Εκδότη) (περ. Β2γ)

4. Εγγραφές Οντότητας (περ. Γ)

 

 

1. Εκδότης

 

Στην πρώτη περίπτωση (Εκδότης) για όλα τα παραστατικά που έχουν εκδώσει οι Επιχειρήσεις μπορούν να διαβιβάζουν δεδομένα με τις παρακάτω επιλογές:

1. Οι ίδιες με την ένδειξη «Εκδότης / Οντότητα» ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με τη ένδειξη «Εκδότης / Λογιστής»

2. Μέσω συμφωνίας να τα εκδίδει ο λήπτης με την ένδειξη «Εκδότης / Αυτοτιμολόγηση»

3. Μέσω συμφωνίας να τα διαβιβάζει πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης με την ένδειξη «Εκδότης / Ανάθεση Διαβίβασης-Πάροχος»

4. Μέσω συμφωνίας στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης, όπου την έκδοση παραστατικών στις αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις και τη διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων (myDATA) της Α.Α.Δ.Ε., την αναλαμβάνει τρίτη οντότητα με την ένδειξη «Εκδότης / Ανάθεση Τιμολόγησης – Τρίτος».

 

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από τον Εκδότη ενημερώνονται αυτόματα:

1. τα Έσοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων και

2. τα Έξοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων του αντισυμβαλλόμενου Λήπτη ημεδαπής.

 

2. Λήπτης

 

Στη δεύτερη περίπτωση (Λήπτης) για παραστατικά που έχουν λάβει οι Επιχειρήσεις από αντισυμβαλλόμενους που εκδίδουν

α) στοιχεία λιανικής πώλησης αγαθών – παροχής υπηρεσιών ημεδαπής - αλλοδαπής,

β) στοιχεία χονδρικής πώλησης αγαθών – παροχής υπηρεσιών αλλοδαπής (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – λήψη υπηρεσιών, εισαγωγές από τρίτες χώρες – λήψη υπηρεσιών) και

γ) στοιχεία από εξαιρούμενες οντότητες ως προς τη διαβίβαση π.χ. ΕΦΚΑ. Για τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να διαβιβάζουν οι ίδιες με την ένδειξη «Λήπτης / Οντότητα» ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με τη ένδειξη «Λήπτης /Λογιστής»

 

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από τον Λήπτη ενημερώνονται αυτόματα τα Έξοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων.

 

3. Λήπτης – Παράλειψη Διαβίβασης Εκδότη

 

Στην τρίτη περίπτωση (Λήπτης - παράλειψη διαβίβασης από τον Εκδότη) για τη λήψη παραστατικών αγοράς αγαθών / υπηρεσιών από επιχείρηση υπόχρεη σε τήρηση ΕΛΠ, μόνο μετά την παράλειψη διαβίβασης της Σύνοψης Παραστατικού από τον Εκδότη εντός της σχετικής προθεσμίας, μπορούν να διαβιβάζουν με τις παρακάτω επιλογές:

1. οι ίδιες με την ένδειξη «Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης Εκδότη) / Οντότητα» ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με την ένδειξη «Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης Εκδότη) / Λογιστής».

2. μέσω συμφωνίας να τα εκδίδει ο λήπτης με την ένδειξη «Λήπτης (παράλειψη διαβίβασης εκδότη) / Αυτοτιμολόγηση».

 

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από τον Λήπτη λόγω παράλειψης διαβίβασης του Εκδότη εντός της σχετικής προθεσμίας, στην πρώτη περίπτωση ενημερώνονται αυτόματα τα Έξοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων, καθώς και τα Έσοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων του Εκδότη που υπέδειξε. Στη δεύτερη περίπτωση της αυτοτιμολόγησης, ενημερώνονται αυτόματα τα Έσοδα των δικών του Ηλεκτρονικών Βιβλίων, καθώς και τα Έξοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων του Εκδότη που υπέδειξε.

 

4. Εγγραφές Οντότητας

 

Στην τέταρτη περίπτωση (Εγγραφές Οντότητας), όλες οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν τις Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης εσόδων – εξόδων που τις αφορούν, διακριτά για μισθοδοσία και αποσβέσεις και συγκεντρωτικά για τις υπόλοιπες περιπτώσεις εσόδων /εξόδων που επηρεάζουν τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος οι ίδιες με την ένδειξη «Εγγραφές Οντότητας / Οντότητα», ή μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή με τη ένδειξη «Εγγραφές Οντότητας / Λογιστής».

 

Με τη διαβίβαση της Σύνοψης Παραστατικών από την Επιχείρηση που σχετίζονται με τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων ενημερώνονται αυτόματα:

1. τα Έσοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της Επιχείρησης, με τις Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων για τη Λογιστική Βάση και Φορολογική Βάση.

2. τα Έξοδα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της Επιχείρησης, με τις εγγραφές Μισθοδοσίας, Αποσβέσεων και με τις Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων για τη Λογιστική Βάση και Φορολογική Βάση.

 

Τι διαβιβάζουν όλες οι Επιχειρήσεις και πότε

 

Σύνοψη δεδομένων, χωρίς αναλυτική διάκριση των ειδών και των Εγγραφών

 

Τα οριζόμενα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων, που αφορούν σε έσοδα από χονδρικές και λιανικές συναλλαγές, ανεξαρτήτως της υποχρέωσης ή μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ από την οντότητα και του λογιστικού συστήματος (απλογραφικό - διπλογραφικό) που αυτή τηρεί, διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ ως ακολούθως:

α) Σε πραγματικό χρόνο, εφόσον τα οριζόμενα δεδομένα διαβιβάζονται

μέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

β) Σε πραγματικό χρόνο, για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό / λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και διασυνδέονται με την ΑΑΔΕ μέσω σχετικής διεπαφής. Εξαιρετικά, για το 2020, τα δεδομένα διαβιβάζονται εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση αυτών και όχι αργότερα από την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

γ) Μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν:

γα) για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ

γβ) για τα δεδομένα που διαβιβάζονται, σύμφωνα με τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης και τη διαδικασία της ανάθεσης τιμολόγησης.

Εξαιρετικά, για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, οι λοιπές οντότητες πώλησης ύδατος μη ιαματικού, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα διαβιβάζουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, συγκεντρωτικά, στον ίδιο, ως άνω, οριζόμενο, χρόνο, ανά περίπτωση.

δ) Ειδικά για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα διαβιβάζονται στον χρόνο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία (των ΦΗΜ).

ε) Στις περιπτώσεις:

- Συναλλαγών με μη υπόχρεη οντότητα της αλλοδαπής, όπως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, εισαγωγές από τρίτες χώρες και λήψεις υπηρεσιών (ενδοκοινοτικές, τρίτων χωρών),

- Λήψης παραστατικών λιανικής από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, όπως κοινόχρηστα, συνδρομές, λιανικές συναλλαγές αλλοδαπής,

- Συναλλαγών που αφορούν σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο ΔΕΗ) και ύδατος μη ιαματικού (ΕΥΔΑΠ, δημοτικές επιχειρήσεις κ.λπ.),

- Συναλλαγών με τα πιστωτικά ιδρύματα,

- Παραστατικά καταβολής εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτά που εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ,

η διαβίβαση πραγματοποιείται έως την ημερομηνία υποβολής της οικείας δήλωσης ΦΠΑ, ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρεί ο λήπτης (απλογραφικό - διπλογραφικό).

 

στ) Στην περίπτωση κατά την οποία ο εκδότης δεν τηρεί την υποχρέωση της ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων εντός των τιθέμενων προθεσμιών, η διαβίβαση από τον λήπτη πραγματοποιείται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

 

ζ) Οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων διαβιβάζονται έως την

υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τις εγγραφές

μισθοδοσίας, τα δεδομένα των οποίων διαβιβάζονται έως την υποβολή της

δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου.

 

Σημείωση: Ως ημερομηνία διαβίβασης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης στην ΑΑΔΕ των δεδομένων που ορίζονται με την παρούσα, λαμβάνεται η ημερομηνία χορήγησης του Μοναδικού Αριθμού Καταχώρησης (ΜΑΡΚ). Για τα παραστατικά που διαβιβάζονται μέσω απευθείας διασύνδεσης των ΦΗΜ με την ΑΑΔΕ η ημερομηνία διαβίβασης και επιτυχούς καταχώρησης προκύπτει από το πληροφοριακό σύστημα των ΦΗΜ.

 

Χαρακτηρισμός Παραστατικών Συναλλαγών

 

Όλες οι Επιχειρήσεις διαβιβάζουν Χαρακτηρισμό Συναλλαγών για τα Παραστατικά που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει. Σκοπός του Χαρακτηρισμού είναι η ορθή λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών στα Ηλεκτρονικά Βιβλία. Ο Χαρακτηρισμός Συναλλαγών περιλαμβάνει:

α) την κατάταξη των συναλλαγών εξόδων σε αγορές - έξοδα - πάγια κ.ά.

β) την κατάταξη των συναλλαγών εσόδων σε πωλήσεις αγαθών - υπηρεσιών - παγίων κ.ά.

 

Σημείωση: Ανάλογα με τον τρόπο διαβίβασης που θα επιλέξει η

Επιχείρηση, ο Χαρακτηρισμός των Εσόδων μπορεί να γίνεται:

- είτε κατά τη διαβίβαση της Σύνοψης του Παραστατικού (αποστολή

του παραστατικού στο MyDATA)

- είτε εκ των υστέρων, μεμονωμένα ή μαζικά (Πάροχοι και ΦΗΜ).

 

Ο Χαρακτηρισμός των Εξόδων γίνεται πάντοτε εκ των υστέρων.

 

Σημείωση: Ο χαρακτηρισμός των παραστατικών είναι αναγκαίος, τόσο στα

παραστατικά πωλήσεων όσο και στα παραστατικά δαπανών.

 

Οι χαρακτηρισμοί δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τον αριθμό των Συνόψεων. Οι συνόψεις αντιστοιχούν σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ ή/και τυχόν άλλες επιβαρύνσεις λόγω ειδικών φόρων, κρατήσεων ή επιβαρύνσεων. Οι χαρακτηρισμοί απ’ την άλλη, αφορούν την πραγματική χρήση των ειδών που αναφέρονται στα παραστατικά και χρειάζονται για την συμπλήρωση του Ε3 και την κατάστρωση την Οικονομικών Καταστάσεων, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

 

Π.χ.: Στην πρώτη παραπάνω περίπτωση, με το Τιμολόγιο Πώλησης μπορεί η επιχείρηση να πουλάει αγαθά και εμπορεύματα, αλλά παράλληλα με το ίδιο παραστατικό να πουλήσει και ένα πάγιο. Ας δούμε την περίπτωση που με το ίδιο τιμολόγιο πουλήσει ένα εμπόρευμα, ένα προϊόν και ένα πάγιο, που και τα τρία επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρχει μία σύνοψη και τρεις χαρακτηρισμοί, καθώς τα έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων, Προϊόντων και Παγίων, έχουν διαφορετικό κωδικό χαρακτηρισμού στο myData, όπως εξάλλου και στη συνήθη συμπλήρωση του Ε3.

 

Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί το τιμολόγιο να αφορά εμπορεύματα, πρώτες και βοηθητικές ύλες, πάγια ή σε ένα τιμολόγιο αγοράς να υπάρχουν π.χ. εμπορεύματα και πάγια. Ισχύουν και εδώ τα ίδια με πριν.

 

Ο χαρακτηρισμός των εσόδων διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ ως ακολούθως:

 

α) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έσοδα, των οποίων τα σχετικά δεδομένα των παραστατικών διαβιβάζονται μέσω προγραμμάτων λογισμικού διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό / λογιστικό, ERP), ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο.

Εξαιρετικά, για το 2020, τα δεδομένα διαβιβάζονται εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση αυτών και όχι αργότερα από την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

β) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έσοδα, των οποίων τα σχετικά δεδομένα των παραστατικών διαβιβάζονται μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ κατά το χρόνο της διαβίβασης των δεδομένων σύνοψης των παραστατικών, δηλαδή μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

γ) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έσοδα, των οποίων τα σχετικά δεδομένα των παραστατικών διαβιβάζονται μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών  Μηχανισμών (ΦΗΜ) για τις λιανικές συναλλαγές, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

δ) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έσοδα, των οποίων τα σχετικά δεδομένα των παραστατικών διαβιβάζονται μέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται δυνητικά είτε από τον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης ταυτόχρονα με τα δεδομένα που διαβιβάζονται υπό μορφή σύνοψης των παραστατικών, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, είτε από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

ε) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έσοδα, των οποίων τα σχετικά δεδομένα των παραστατικών διαβιβάζονται μέσω διαδικασίας αυτοτιμολόγησης και διαδικασίας ανάθεσης τιμολόγησης, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα.

στ) Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έσοδα, των οποίων τα σχετικά δεδομένα των παραστατικών διαβιβάζονται μέσω διαδικασίας των πωλήσεων για λογαριασμό τρίτου, ο χαρακτηρισμός των εσόδων διαβιβάζεται από την οντότητα στην οποία αφορά το έσοδο, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα. Ειδικά για τις οντότητες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, ο χαρακτηρισμός εσόδων διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ μέχρι την ημερομηνία Υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

ζ) Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων των παραστατικών από τον εκδότη, ο χαρακτηρισμός του εσόδου διαβιβάζεται εντός μηνός από τη λήξη της τιθέμενης προθεσμίας διαβίβασης από τον λήπτη, δηλαδή εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

 

Ο χαρακτηρισμός των εξόδων διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ ως ακολούθως:

 

Για τις συναλλαγές που αφορούν σε έξοδα, αντικριζόμενα (παραστατικά εκδότη) ή μη αντικριζόμενα (παραστατικά της ίδιας της οντότητας), ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ, ανάλογα με το τηρούμενο λογιστικό σύστημα. Όπως ισχύει παντού, ειδικά για τις οντότητες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ των τηρούντων απλογραφικό λογιστικό σύστημα. Χαρακτηρισμός των λοιπών εγγραφών της οντότητας:

Για τα δεδομένα που αφορούν στις εγγραφές μισθοδοσίας, ο χαρακτηρισμός μπορεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης για την απόδοση του σχετικού παρακρατούμενου φόρου. Επί της ουσίας θα γίνει κατά την αποστολή δεδομένων της εγγραφής. Για τα δεδομένα που αφορούν στις εγγραφές αποσβέσεων και στις λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων - εξόδων, ο χαρακτηρισμός διαβιβάζεται συγκεντρωτικά στην ΑΑΔΕ μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

 

Σημείωση: Οι υπόχρεες επιχειρήσεις χαρακτηρίζουν ανά γραμμή παραστατικού, τις συναλλαγές εσόδων και εξόδων μέσω λίστας τιμών που δίνονται ανά περίπτωση, με σκοπό την ορθή αποτύπωση των συναλλαγών τους σε επίπεδο φορολογικού και λογιστικού αποτελέσματος. Ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών είναι δυνατόν να τυποποιηθεί και αυτοματοποιηθεί, με σκοπό τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα προτείνεται ο συγχρονισμός των λογιστικών - ERP συστημάτων των επιχειρήσεων με την ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA με τον παρακάτω τρόπο:

1. σταδιακή και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεταφόρτωση των εγγραφών του Αναλυτικού Βιβλίου ΑΑΔΕ στο λογιστικό πρόγραμμα της Επιχείρησης

2. εντοπισμός και συσχέτιση των παραστατικών του Αναλυτικού Βιβλίου με τις λογιστικές εγγραφές που έχουν διενεργηθεί στα συστήματα των Επιχειρήσεων μέσω του Μοναδικού Αριθμού Καταχώρησης Παραστατικού (ΜΑΡΚ) και του Αναγνωριστικού Παραστατικού

3. αποστολή χαρακτηρισμών συναλλαγών κάθε παραστατικού στο Αναλυτικό Βιβλίο της ΑΑΔΕ, μέσω της πληροφορίας που περιλαμβάνουν οι λογιστικές εγγραφές των επιχειρήσεων με «κλειδί» τον ΜΑΡΚ.

Διευκρινίζεται ότι το Αναγνωριστικό Παραστατικού (ID) προσδιορίζει κάθε παραστατικό που εκδίδεται από επιχειρήσεις εντός ΕΛΠ και αποτελείται από

το συνδυασμό των παρακάτω στοιχείων με συγκεκριμένους κανόνες συμπλήρωσης και περιέχονται σε κάθε παραστατικό συναλλαγής:

● ΑΦΜ Εκδότη

● Ημερομηνία Έκδοσης

● Αριθμός Εγκατάστασης στο Μητρώο του Taxis

● Τύπος Παραστατικού

● Σειρά

● ΑΑ

Σε κάθε περίπτωση οι τεχνολογίες λογισμικού σήμερα μπορούν να υποστηρίξουν πλήθος καινοτόμων λύσεων για τη διαδικασία διαβίβασης και χαρακτηρισμού των παραστατικών. Η ΑΑΔΕ προσφέρει μια διεπαφή (API) με την ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA - Ηλεκτρονικά Βιβλία που επιτρέπει την εύκολη υλοποίηση της ηλεκτρονικής διαβίβασης Συνόψεων Παραστατικών είτε σε εμπορικά συστήματα έκδοσης παραστατικών (για αποστολή παραστατικών εσόδων) είτε σε λογιστικά συστήματα (για αποστολή χαρακτηρισμών συναλλαγών και λογιστικών εγγραφών τακτοποίησης).

Εάν όλα έχουν πάει καλά και η διαδικασία που περιγράψαμε έως τώρα έχει τηρηθεί, έχουμε ενημερώσει το Αναλυτικό Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Στη συνέχεια ενημερώνεται αυτόματα και το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης ή Συνοπτικό Βιβλίο, όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της Επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση αναφορικά με:

 

1. Τα κτηθέντα εισοδήματα με το φόρο που προκύπτει μετά την εκκαθάριση

2. Τις εκροές - εισροές ΦΠΑ με το φόρο που προκύπτει (χρεωστικό - πιστωτικό)

3. Τους φόρους παρακράτησης

4. Τους λοιπούς φόρους

5. Τα τέλη χαρτοσήμου

6. Τα λοιπά τέλη

7. Κρατήσεις

 

 

Κατηγοριοποίηση Παραστατικών ΑΑΔΕ

 

Η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει δεκαεπτά (17) Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών, μέσω των οποίων διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα ανά δηλούμενη εγκατάσταση η «Σύνοψη» των εκδοθέντων παραστατικών (στοιχεία αντισυμβαλλόμενων – αξίες – φόροι – χαρτόσημα – τέλη - κρατήσεις), χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών - υπηρεσιών), καθώς και η «Σύνοψη» λογιστικών εγγραφών (όχι το σύνολο των διενεργούμενων λογιστικών εγγραφών εκάστου φορολογικού έτους). Ειδικά οι εγγραφές της μισθοδοσίας (ανά μήνα) και των αποσβέσεων (μία εγγραφή στο τέλος του φορολογικού έτους) διαβιβάζονται διακριτά, ενώ συγκεντρωτικά διαβιβάζονται οι υπόλοιπες εγγραφές που διαμορφώνουν το τελικό λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα.

 

Οι κατηγορίες των παραστατικών είναι τρεις (3) και συγκεκριμένα οι Α1-Α2, Β1-Β2 και Γ. Οι κατηγορίες Α1 και Α2 περιέχουν τις διαβιβάσεις παραστατικών (φορολογικών στοιχείων) που διενεργεί η Επιχείρηση ως Εκδότης, για ημεδαπή και αλλοδαπή (Α1 – Αντικριζόμενα για χονδρικές, Α2 – Μη Αντικριζόμενα για λιανικές). Οι κατηγορίες Β1 και Β2 περιέχουν τις διαβιβάσεις παραστατικών (φορολογικών στοιχείων) που διενεργεί η επιχείρηση ως Λήπτης, για ημεδαπή αλλοδαπή (Β1 - Μη Αντικριζόμενα για λιανικές, Β2 - Αντικριζόμενα για χονδρικές). Η κατηγορία Γ περιέχει τις διαβιβάσεις που διενεργεί η επιχείρηση με παραστατικά Εγγραφών Οντότητας, για την τακτοποίηση εσόδων - εξόδων και τον τελικό προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος.

 

Οι τρεις (3) Κατηγορίες Παραστατικών ΑΑΔΕ, αναλύονται διαδοχικά, σε δεκαεπτά (17) Είδη Παραστατικών ΑΑΔΕ και στη συνέχεια σε πενήντα δύο (52) Τύπους Παραστατικών.

 

Στόχος της παραπάνω τυποποίησης είναι όλες οι Επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τα παραστατικά που εκδίδουν και λαμβάνουν από την ημεδαπή – αλλοδαπή, να επιλέγουν αρχικά το ρόλο που έχει προδιαγραφεί από την ΑΑΔΕ και να διαβιβάζουν στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων (myDATA) της Α.Α.Δ.Ε., τη σύνοψη των Τυποποιήσεων Δεδομένων Παραστατικών, χωρίς να παρεμποδίζεται η συναλλακτική τους δραστηριότητα.

 

Διευκρινίζεται ότι οι υπόχρεες Επιχειρήσεις ως Εκδότες παραστατικών διαβιβάζουν ηλεκτρονικά μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

Α1. Αντικριζόμενα Παραστατικά Εκδότη - ημεδαπής / αλλοδαπής

 

Είναι τα παραστατικά που περιέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του Εκδότη και του Λήπτη για συναλλαγές ημεδαπής / αλλοδαπής π.χ. συναλλαγές χονδρικής (Β2Β). Περιλαμβάνονται και οι συναλλαγές με το Δημόσιο (B2G), (παραστατικά από 1.1 έως 10.2).

(π.χ. Τιμολόγιο Πώλησης, Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, Τίτλος Κτήσης, Πιστωτικό Τιμολόγιο κ.α.)

 

Α2. Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά Εκδότη ημεδαπής / αλλοδαπής

Είναι τα παραστατικά που περιέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησης μόνο του Εκδότη για συναλλαγές λιανικής ημεδαπής / αλλοδαπής π.χ. συναλλαγές λιανικής (B2C) (παραστατικά από 11.1 έως 11.5).

(λιανικές πωλήσεις αγαθών/υπηρεσιών)

 

Tα παραστατικά A1 ενημερώνουν αυτοματοποιημένα ως έσοδα την πλευρά του εκδότη, και ως έξοδα την πλευρά του λήπτη (μόνο για λήπτες ημεδαπής). Τα παραστατικά κατηγορίας Α2 ενημερώνουν μόνο την πλευρά του εκδότη. Τα παραστατικά Α1 και Α2 διαβιβάζονται με ένδειξη αποστολέα «Εκδότης».

 

Οι υπόχρεες Επιχειρήσεις ως Λήπτες παραστατικών διαβιβάζουν δεδομένα μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

Β1. Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη - ημεδαπής / αλλοδαπής

 

Είναι παραστατικά αγοράς αγαθών, εξόδων, υπηρεσιών, για τα οποία έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής πώλησης όπου δεν περιέχονται τα στοιχεία ταυτοποίησης της Επιχείρησης ως λήπτριας (παραστατικά από 13.1 έως 13.31).

(π.χ. αγορές / έξοδα / λήψη παρεχόμενων υπηρεσιών λιανικής)

 

Β2. Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη - ημεδαπής / αλλοδαπής

 

Είναι παραστατικά αγοράς αγαθών / υπηρεσιών που περιέχουν, τα στοιχεία ταυτοποίησης της Επιχείρησης ως λήπτη με εκδότη,

α) είτε Επιχείρηση αλλοδαπής π.χ. ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – εισαγωγές από τρίτες χώρες (παραστατικά από 14.1 έως 14.4 και 14.31),

β) είτε μη υπόχρεη Επιχείρηση/οντότητα ημεδαπής για διαβίβαση αντικριζόμενων παραστατικών για τον πρώτο χρόνο παραγωγικής λειτουργίας της πλατφόρμας myDATA π.χ. ΕΦΚΑ – ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (παραστατικά από 14.5 έως 14.30 και 14.31),

γ) είτε από Εκδότη ημεδαπής της περίπτωσης Α1 που παρέλειψε να διαβιβάσει τη σχετική Σύνοψη μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (παραστατικά από 1.1 έως 2.4)

 

Στις περιπτώσεις Β1 και Β2 πλην της περίπτωσης γ), τα παραστατικά διαβιβάζονται από τον Λήπτη και ενημερώνουν μόνο την πλευρά των εξόδων τους με ένδειξη αποστολέα «Λήπτης»

 

Ειδικά για τη διαβίβαση παραστατικών της περίπτωσης Β2γ, που οι Επιχειρήσεις έχουν λάβει από υπόχρεους εκδότες ημεδαπής οι οποίοι παρέλειψαν να τα διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, αυτά ενημερώνουν τόσο την πλευρά των εξόδων τους, όσο και την πλευρά των εσόδων των υποδεικνυόμενων εκδοτών, με ένδειξη αποστολέα «Λήπτης - Παράλειψη Διαβίβασης Εκδότη».

 

Αντικριζόμενα Παραστατικά Εκδότη ημεδαπής / αλλοδαπής

Κωδικός

Περιγραφή

Τιμολόγιο Πώλησης

1.1

Τιμολόγιο Πώλησης

1.2

Τιμολόγιο Πώλησης / Ενδοκοινοτικές Παραδόσεις

1.3

Τιμολόγιο Πώλησης / Παραδόσεις Τρίτων Χωρών

1.4

Τιμολόγιο Πώλησης / Πώληση για Λογαριασμό Τρίτων

1.5

Τιμολόγιο Πώλησης / Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων - Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων

1.6

Τιμολόγιο Πώλησης / Συμπληρωματικό Παραστατικό

Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών

2.1

Τιμολόγιο Παροχής

2.2

Τιμολόγιο Παροχής / Ενδοκοινοτική Παροχή Υπηρεσιών

2.3

Τιμολόγιο Παροχής / Παροχή Υπηρεσιών σε λήπτη Τρίτης Χώρας

2.4

Τιμολόγιο Παροχής / Συμπληρωματικό Παραστατικό

Τίτλος Κτήσης

3.1

Τίτλος Κτήσης (μη υπόχρεος Εκδότης)

3.2

Τίτλος Κτήσης (άρνηση έκδοσης από υπόχρεο Εκδότη)

Για Μελλοντική Χρήση

Πιστωτικό Τιμολόγιο

5.1

Πιστωτικό Τιμολόγιο / Συσχετιζόμενο

5.2

Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο

Στοιχείο Αυτοπαράδοσης - Ιδιοχρησιμοποίησης

6.1

Στοιχείο Αυτοπαράδοσης

6.2

Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης

Συμβόλαιο - Έσοδο

7.1

Συμβόλαιο - Έσοδο

Ειδικό Στοιχείο (Έσοδο) – Απόδειξη Είσπραξης

8.1

Ενοίκια - Έσοδο

8.2

Ειδικό Στοιχείο – Απόδειξης Είσπραξης Φόρου Διαμονής

Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά Εκδότη ημεδαπής / αλλοδαπής

Παραστατικά Λιανικής

11.1

ΑΛΠ

11.2

ΑΠΥ

11.3

Απλοποιημένο Τιμολόγιο

11.4

Πιστωτικό Στοιχ. Λιανικής

11.5

Απόδειξη Λιανικής Πώλησης για Λογ/σμό Τρίτων

Για Μελλοντική Χρήση

12

Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη ημεδαπής / αλλοδαπής

Λήψη Παραστατικών Λιανικής

13.1

Έξοδα - Αγορές Λιανικών Συναλλαγών ημεδαπής / αλλοδαπής

13.2

Παροχή Λιανικών Συναλλαγών ημεδαπής / αλλοδαπής

13.3

Κοινόχρηστα

13.4

Συνδρομές

13.30

Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό)

13.31

Πιστωτικό Στοιχ. Λιανικής ημεδαπής / αλλοδαπής

Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη ημεδαπής / αλλοδαπής

Παραστ. Εξαιρ. Οντοτήτων ημεδαπής / αλλοδαπής

14.1

Τιμολόγιο / Ενδοκοινοτικές Αποκτήσεις

14.2

Τιμολόγιο / Αποκτήσεις Τρίτων Χωρών

14.3

Τιμολόγιο / Ενδοκοινοτική Λήψη Υπηρεσιών

14.4

Τιμολόγιο / Λήψη Υπηρεσιών Τρίτων Χωρών

14.5

ΕΦΚΑ και λοιποί Ασφαλιστικοί Οργανισμοί

14.30

Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό)

14.31

Πιστωτικό ημεδαπής / αλλοδαπής

Συμβόλαιο - Έξοδο

15.1

Συμβόλαιο - Έξοδο

Ειδικό Στοιχείο (Έξοδο) – Απόδειξη Πληρωμής

16.1

Ενοίκιο Έξοδο

 

 

Τέλος οι Επιχειρήσεις προκειμένου να συμφωνούν τα Λογιστικά τους Αρχεία με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ, διαβιβάζουν και

 

Γ. Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων-Εξόδων

 

Είναι εγγραφές που προσδιορίζουν το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των υπόχρεων Επιχειρήσεων διακριτά για μισθοδοσία μηνιαία – αποσβέσεις ετήσια, συγκεντρωτικά για λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων /εξόδων π.χ. προβλέψεις, αναμορφώσεις κ.α. στο τέλος κάθε φορολογικού έτους (παραστατικά από 17.1 έως 17.06).

Οι εγγραφές τακτοποίησης ενημερώνουν αυτοματοποιημένα την πλευρά των εσόδων τους θετικά ή αρνητικά ή την πλευρά των εξόδων τους αρνητικά ή θετικά, ανάλογα την περίπτωση, με ένδειξη αποστολέα «Εγγραφές Οντότητας».

Από τα παραπάνω προκύπτουν ανά κατηγορία παραστατικών (λογιστικών στοιχείων – εγγραφών) οι παρακάτω διακριτοί ρόλοι ηλεκτρονικής διαβίβασης για κάθε επιχείρηση :

Α. Εκδότης

Β. Λήπτης

Γ. Λήπτης – Παράλειψη Διαβίβασης από Εκδότη

Δ. Εγγραφές Οντότητας

 

Η διαβίβαση των δεδομένων ανά περίπτωση, γίνεται είτε:

α) Από την ίδια την οντότητα ή μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή,

β) Από το λήπτη κατά τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης και των περιπτώσεων Β1 και Β2

γ) Από τον Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, στην περίπτωση ανάθεσης της υποχρέωσης διαβίβασης και

δ) Από τον τρίτο, στην περίπτωση ανάθεσης τιμολόγησης.

 

Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων-Εξόδων

Εγγραφές Οντότητας

17.1

Μισθοδοσία

17.2

Αποσβέσεις

17.3

Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Λογιστική Βάση

17.4

Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων - Φορολογική Βάση

17.5

Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων - Λογιστική Βάση

17.6

Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων - Φορολογική Βάση

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

01/06/2021

  

● ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΦΠΑ

● ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ

● ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΩΝ

● ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΧΑΡΤΟΣΗΜΩΝ

● ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΕΛΩΝ

● ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

 

● ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ

● ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ

 

● ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΞΟΔΩΝ

● ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΞΟΔΩΝ

 

● ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

● ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ

● ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

● ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

● ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ

 

● ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΠΑ

 

Κωδικός

Περιπτώσεις % ΦΠΑ

% ΦΠΑ

1

ΦΠΑ συντελεστής 24%

24%

2

ΦΠΑ συντελεστής 13%

13%

3

ΦΠΑ συντελεστής 6%

6%

4

ΦΠΑ συντελεστής 17%

17%

5

ΦΠΑ συντελεστής 9%

9%

6

ΦΠΑ συντελεστής 4%

4%

7

Άνευ ΦΠΑ

0%

8

Εγγραφές χωρίς ΦΠΑ

(πχ Μισθοδοσία, Αποσβέσεις)

-

 

 

Κατηγορία Αιτίας Εξαίρεσης ΦΠΑ


 

Κωδ.

Περιγραφή

Κωδ.

Περιγραφή

1

Χωρίς ΦΠΑ – άρθρο 2 και 3 του Κώδικα ΦΠΑ

13

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 27.1.γ - Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης του Κώδικα ΦΠΑ

2

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 5 του Κώδικα ΦΠΑ

14

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 28 του Κώδικα ΦΠΑ

3

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 13 του Κώδικα ΦΠΑ

15

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 39 του Κώδικα ΦΠΑ

4

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 14 του Κώδικα ΦΠΑ

16

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 39α του Κώδικα ΦΠΑ

5

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 16 του Κώδικα ΦΠΑ

17

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 40 του Κώδικα ΦΠΑ

6

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ

18

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ

7

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ

19

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 47 του Κώδικα ΦΠΑ

8

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 24 του Κώδικα ΦΠΑ

20

ΦΠΑ εμπεριεχόμενος - άρθρο 43 του Κώδικα ΦΠΑ

9

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 25 του Κώδικα ΦΠΑ

21

ΦΠΑ εμπεριεχόμενος - άρθρο 44 του Κώδικα ΦΠΑ

10

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 26 του Κώδικα ΦΠΑ

22

ΦΠΑ εμπεριεχόμενος - άρθρο 45 του Κώδικα ΦΠΑ

11

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 27 του Κώδικα ΦΠΑ

23

ΦΠΑ εμπεριεχόμενος - άρθρο 46 του Κώδικα ΦΠΑ

12

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 27 - Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης του Κώδικα ΦΠΑ

24

Χωρίς ΦΠΑ - άρθρο 6 του Κώδικα ΦΠΑ

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ Φ.Π.Α.

 

ΕΚΡΟΕΣ / ΕΙΣΡΟΕΣ (Στήλη 56)

ΕΚΡΟΕΣ Φορολογητέες. ΕΝΔΟΚ. ΑΠΟΚΤ. & ΠΡΑΞΕΙΣ ΛΗΠΤΗ

Ι. ΕΚΡΟΕΣ ΕΝΔΟΚ. ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ & ΠΡΑΞΕΙΣ ΛΗΠΤΗ (κωδ. 301 έως 303)

ΙΙ. ΕΚΡΟΕΣ ΕΝΔΟΚ. ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ & ΠΡΑΞΕΙΣ ΛΗΠΤΗ (κωδ. 304 έως 306)

Ενδοκοινοτικές παραδόσεις (κωδ. 342)

Ενδοκ/τικές παροχές υπηρεσιών αρθρ. 14 2α (κωδ. 345)

Εξαγωγές & απαλλαγές πλοίων & αεροσκαφών (κωδ. 348)

Λοιπές εκροές χωρίς Φ.Π.Α. με δικαίωμα έκπτωσης (κωδ. 349)

Εκροές απαλλ/νες & εξαιρ/νες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης (κωδ. 310)

ΕΙΣΡΟΕΣ με δικαίωμα έκπτωσης. Υποπίνακας β)

Αγορές & δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας (κωδ.361)

Αγορές & εισαγωγές επενδ. αγαθών (πάγια) (κωδ.362)

Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδ.αγαθών (πάγια) (κωδ.363)

Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών (κωδ.364)

Ενδοκ/τικές λήψεις υπηρεσιών άρθρ.14.2.α (κωδ.365)

Λοιπές πράξεις λήπτη (κωδ.366)

Άνευ

Δικαίωμα έκπτωσης Φ.Π.Α. ανά % (όσα % τόσες στήλες) (Στήλη 57)

100%

Μερικό δικαίωμα έκπτωσης

0%

Δικαίωμα έκπτωσης με την εξόφληση - άρθρο 39β

Άνευ

Χαρακτηρισμός Φ.Π.Α. - Προστιθέμενα (+) / Αφαιρούμενα (-) Ποσά του Συνόλου του Φόρου Εισροών. Υποπίνακες δ), ε) (Στήλη 58)

Λοιπά προστιθέμ. Ποσά (κωδ.402) (+)

Ποσά διακανονισμών προς έκπτωση προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου (κωδ.407) (+)

ΦΠΑ εισροών που πρέπει να μειωθεί βάσει ProRata (κωδ.411) (-)

Λοιπά αφαιρούμενα ποσά (κωδ.422) (-)

Ποσά διακανονισμών προς καταβολή προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου (κωδ.423) (-)

Άνευ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ

 

Κωδικός

Περιπτώσεις % Παρακρατούμενων Φόρων

% Παρ.Φόρου

 

Αρ. 64 ν.4172/2013 παρ.1 - Συντελεστές Παρακράτησης Φόρου

 

1

Περιπτ. β’- Τόκοι - 15%

15

2

Περιπτ. γ’ - Δικαιώματα - 20%

20

3

Περιπτ. δ’ - Αμοιβές Συμβουλών Διοίκησης - 20%

20

4

Περιπτ. δ’ - Τεχνικά Έργα - 3%

3

 

Αρ. 64 ν.4172/2013 παρ.2 - Προμήθειες Αγαθών και Υπηρεσιών Φ.Γ.Κ

 

5

Υγρά καύσιμα και προϊόντα καπνοβιομηχανίας 1%

1

6

Λοιπά Αγαθά 4%

4

7

Παροχή Υπηρεσιών 8%

8

 

Αρ. 69 ν.4172/2013 παρ.4 - Προκαταβολή του Φόρου Εισοδήματος από Επιχειρηματική Δραστηριότητα που αποκτούν Φυσικά Πρόσωπα

 

8

Προκαταβλητέος Φόρος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών επί Συμβατικών Αμοιβών, για Εκπόνηση Μελετών και Σχεδίων 4%

4

9

Προκαταβλητέος Φόρος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών επί Συμβατικών Αμοιβών, που αφορούν οποιασδήποτε άλλης φύσης έργα 10%

10

 

Αρ. 69 ν.4172/2013 παρ.5 περ. α έως ε

 

10

Προκαταβλητέος Φόρος στις Αμοιβές Δικηγόρων 15%

15

 

Αρ. 60 ν.4172/2013 παρ.1

 

11

Παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών παρ. 1 αρ. 15 ν. 4172/2013

ποσό

 

Αρ. 60 ν.4172/2013 παρ.2

 

12

Παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών παρ. 2 αρ. 15 ν. 4172/2013 - Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού

15

13

Παρακράτηση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών παρ. 2 αρ. 15 ν. 4172/2013 - Κατώτερο Πλήρωμα Εμπορικού Ναυτικού

10

 

Αρ. 43Α ν.4172/2013 παρ.6

 

14

Παρακράτηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης

ποσό

 

Αρ. 15 ν.4172/2013 παρ.3

 

15

Παρακράτηση Φόρου Αποζημίωσης λόγω Διακοπής Σχέσης Εργασίας παρ. 3 αρ. 15 ν. 4172/2013

ποσό

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΩΝ

 

Κωδικός

Περιπτώσεις % Λοιπών Φόρων

% Λοιπών Φόρων

 

1. Φόρος Ασφαλίστρων

 

1

α1) ασφάλιστρα κλάδου πυρός 20%

15

2

α2) ασφάλιστρα κλάδου πυρός 20%

5

3

β) ασφάλιστρα κλάδου ζωής 4%

4

4

γ) ασφάλιστρα λοιπών κλάδων 15%.

15

5

δ) απαλλασσόμενα φόρου ασφαλίστρων 0%.

0

 

2. Φόρος Διαμονής (ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος)

 

6

Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων 0,50 €

ποσό

7

Ξενοδοχεία 3 αστέρων 1,50 €

ποσό

8

Ξενοδοχεία 4 αστέρων 3,00 €

ποσό

9

Ξενοδοχεία 4 αστέρων 4,00 €

ποσό

10

Ενοικιαζόμενα - επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα 0,50 €

ποσό

11

3. Ειδικός Φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση (ΕΦΤΔ) 5%

5

 

4. Ειδικός φόρος πολυτελείας εμπορευμάτων χωρών της Ε.Ε. και εγχώριως παραγόμενων ειδών (αρθρ. 17 ν. 3833/2010)

 

12

3.1 Φόρος πολυτελείας 10% επί της φορολογητέας αξίας για τα ενδοκοινοτικώς αποκτούμενα και εισαγόμενα από τρίτες χώρες 10%

10

13

3.2 Φόρος πολυτελείας 10% επί της τιμής πώλησης προ Φ.Π.Α. για τα εγχωρίως παραγόμενα είδη 10%

10

14

Δικαίωμα του Δημοσίου στα εισιτήρια των καζίνο (80% επί του εισιτηρίου)

80

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΧΑΡΤΟΣΗΜΩΝ

 

Κωδικός

Περιπτώσεις % Χαρτοσήμων

% Χαρτ.

1

Συντελεστής 1,2%

1,20

2

Συντελεστής 2,4%

2,40

3

Συντελεστής 3,6%

3,60

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΕΛΩΝ

 

Κωδικός

Περιπτώσεις % Τελών

% Τελών

 

1. Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας

 

1

Για μηνιαίο λογαριασμό μέχρι και 50 ευρώ 12%

12

2

Για μηνιαίο λογαριασμό από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ 15%

15

3

Για μηνιαίο λογαριασμό από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ 18%

18

4

Για μηνιαίο λογαριασμό από 150,01 μέχρι και άνω 20%

20

5

Τέλος καρτοκινητής επί της αξίας του χρόνου ομιλίας (12%)

12

6

2. Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση 10%

10

7

3. Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5%

5

8

4. Περιβαλλοντικό Τέλος & πλαστικής σακούλας ν. 2339/2001 αρ. 6α 0,07 ευρώ ανά τεμάχιο

ποσό

9

5. Εισφορά δακοκτονίας 2%

2

 

 

*Επισήμανση* Στις περιπτώσεις παρακρατήσεων, λοιπών φόρων, τελών χαρτοσήμου και λοιπών τελών τα δεδομένα διαβιβάζονται δυνητικά είτε ανά γραμμή είτε ανά υποκείμενη αξία παραστατικού

 

ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

(Ανενεργό. Ενεργοποίηση σε επόμενο χρόνο)

 

Κωδικός

Περιπτώσεις % Κρατήσεων

% Κρατ.

 

Λοιπές Κρατήσεις

x,xx

 

Δυναμικό ανά περίπτωση Κρατήσεων

x,xx

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

 

Ο Χαρακτηρισμός Συναλλαγών αναφέρεται στην υποχρέωση που έχουν οι Επιχειρήσεις να λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής τους οργάνωσης, καθώς και για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων (λογιστική εγγραφή).

Συγκεκριμένα η διαβίβαση του Χαρακτηρισμού Συναλλαγών κατατάσσει το λογιστικά γεγονότα σε Έσοδα και Έξοδα και σκοπό έχει την ορθή λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών στο Αναλυτικό Βιβλίο και περιλαμβάνει την παρακάτω λίστα τιμών για Έσοδα - Έξοδα:

 

ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ (Στήλη 9)(+) / (-)

 

 

Κωδικός

Περιγραφή

 

category1_1

Έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

category1_2

Έσοδα από Πώληση Προϊόντων (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

category1_3

Έσοδα από Παροχή Υπηρεσιών (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

category1_4

Έσοδα από Πώληση Παγίων (+) / (-)

Δεν Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

category1_5

Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

category1_6

Αυτοπαραδόσεις / Ιδιοχρησιμοποιήσεις (+) / (-)

Υπολογίζεται μόνο για το ΦΠΑ

category1_7

Έσοδα για λ/σμο τρίτων (+) / (-)

Δεν Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

category1_8

Έσοδα προηγούμενων χρήσεων (+)/ (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων της προηγούμενης Περιόδου

category1_9

Έσοδα επομένων χρήσεων (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων της επόμενης Περιόδου

category1_10

Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

category1_95

Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)

Δεν Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

 

ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΞΟΔΩΝ (Στήλη 9)(+) / (-)

 

Κωδικός

Περιγραφή

 

Category2_1

Αγορές Εμπορευμάτων (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_2

Αγορές Α’-Β’ Υλών (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_3

Λήψη Υπηρεσιών (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_4

Γενικά ‘Εξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_5

Γενικά ‘Εξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_6

Αμοιβές και Παροχές Προσωπικού (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_7

Αγορές Παγίων (+) / (-)

Δεν Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_8

Αποσβέσεις Παγίων (+)/ (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_9

Έξοδα για λογαριασμό τρίτων (+) / (-)

Δεν Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_10

Έξοδα προηγούμενων χρήσεων (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_11

Έξοδα επόμενων χρήσεων (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_12

Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_13

Αποθέματα Έναρξης Περιόδου (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_14

Αποθέματα Λήξης Περιόδου (+) / (-)

Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

Category2_95

Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων (+) / (-)

Δεν Υπολογίζεται για τη Διαμόρφωση των Αποτελεσμάτων Περιόδου

 

Οι Χαρακτηρισμοί Συναλλαγών που αφορούν στην δραστηριότητα που επηρεάζουν λαμβάνοντας υπόψη τη Στήλη 59 «Χαρακτηρισμός ανά Στήλες Ε3 (Εμπορική Δραστηριότητα - Παραγωγική Δραστηριότητα - Αγροτική/Βιολογική Δραστηριότητα - Παροχή Υπηρεσιών)», τη Στήλη 60 «Επαγγελματική Φορολογική Δραστηριότητα (Ε.Φ.Δ.) Οντότητας» και τη Στήλη 61 «Αντιστοίχιση Ε.Φ.Δ. - Κ.Α.Δ. (3ου Βαθμ.)» θα καταστούν υποχρεωτικοί στην επόμενη φάση υλοποίησης των Ηλεκτρονικών Βιβλίων.

 

ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ (Στήλη 62)

 

Κωδικός

Περιγραφή

Ε3_106

Ιδιοπαραγωγή παγίων - Αυτοπαραδόσεις - Καταστροφές αποθεμάτων/Εμπορεύματα

Ε3_205

Ιδιοπαραγωγή παγίων - Αυτοπαραδόσεις - Καταστροφές αποθεμάτων/Πρώτες ύλες και λοιπά υλικά

Ε3_210

Ιδιοπαραγωγή παγίων - Αυτοπαραδόσεις - Καταστροφές αποθεμάτων/Προϊόντα και παραγωγή σε εξέλιξη

Ε3_305

Ιδιοπαραγωγή παγίων - Αυτοπαραδόσεις – Καταστροφές αποθεμάτων/Πρώτες ύλες και λοιπά υλικά

Ε3_310

Ιδιοπαραγωγή παγίων - Αυτοπαραδόσεις - Καταστροφές αποθεμάτων/Προϊόντα και παραγωγή σε εξέλιξη

Ε3_318

Ιδιοπαραγωγή παγίων - Αυτοπαραδόσεις - Καταστροφές αποθεμάτων/Έξοδα παραγωγής

Ε3_561_001

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Χονδρικές - Επιτηδευματιών

Ε3_561_002

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Χονδρικές βάσει άρθρου 39α παρ 5 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν.2859/2000)

Ε3_561_003

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Λιανικές - Ιδιωτική Πελατεία

Ε3_561_004

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Λιανικές βάσει άρθρου 39α παρ 5 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν.2859/2000)

Ε3_561_005

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_561_006

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

Ε3_561_007

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Λοιπά

Ε3_562

Λοιπά συνήθη έσοδα

Ε3_563

Πιστωτικοί τόκοι και συναφή έσοδα

Ε3_564

Πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές

Ε3_565

Έσοδα συμμετοχών

Ε3_566

Κέρδη από διάθεση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων

Ε3_567

Κέρδη από αναστροφή προβλέψεων και απομειώσεων

Ε3_568

Κέρδη από επιμέτρηση στην εύλογη αξία

Ε3_570

Ασυνήθη έσοδα και κέρδη

Ε3_595

Έξοδα σε ιδιοπαραγωγή

Ε3_596

Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις

Ε3_597

Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις για επενδυτικούς σκοπούς - κάλυψη δαπανών

Ε3_880_001

Πωλήσεις Παγίων Χονδρικές

Ε3_880_002

Πωλήσεις Παγίων Λιανικές

Ε3_880_003

Πωλήσεις Παγίων Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_880_004

Πωλήσεις Παγίων Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

Ε3_881_001

Πωλήσεις για λογ/σμο Τρίτων Χονδρικές

Ε3_881_002

Πωλήσεις για λογ/σμο Τρίτων Λιανικές

Ε3_881_003

Πωλήσεις για λογ/σμο Τρίτων Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_881_004

Πωλήσεις για λογ/σμο Τρίτων Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

 

ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΑΓΟΡΩΝ(Στήλη62), ΕΞΟΔΩΝ(Στήλη 63)

 

Κωδικός

Περιγραφή

Ε3_101

Εμπορεύματα έναρξης

Ε3_102_001

Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)/Χονδρικές

Ε3_102_002

Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)/Λιανικές

Ε3_102_003

Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)/Αγαθών του άρθρου 39α παρ.5 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000)

Ε3_102_004

Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_102_005

Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

Ε3_102_006

Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό)Λοιπά

Ε3_104

Εμπορεύματα λήξης

Ε3_201

Πρώτες ύλες και υλικά έναρξης/Παραγωγή

Ε3_202_001

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Χονδρικές

Ε3_202_002

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Λιανικές

Ε3_202_003

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_202_004

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

Ε3_202_005

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Λοιπά

Ε3_204

Αποθέματα λήξης πρώτων υλών και υλικών/Παραγωγή

Ε3_207

Προϊόντα και παραγωγή σε εξέλιξη έναρξης/Παραγωγή

Ε3_209

Προϊόντα και παραγωγή σε εξέλιξη λήξης/Παραγωγή

Ε3_301

Πρώτες ύλες και υλικά έναρξης/Αγροτική

Ε3_302_001

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Χονδρικές

Ε3_302_002

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Λιανικές

Ε3_302_003

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_302_004

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

Ε3_302_005

Αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης (καθαρό ποσό)/Λοιπά

Ε3_304

Αποθέματα λήξης πρώτων υλών και υλικών/Αγροτική

Ε3_307

Προϊόντα και παραγωγή σε εξέλιξη έναρξης/Αγροτική

Ε3_309

Προϊόντα και παραγωγή σε εξέλιξη λήξης/Αγροτική

Ε3_312

Αποθέματα έναρξης (ζώων - φυτών)

Ε3_313_001

Αγορές ζώων - φυτών (καθαρό ποσό)/Χονδρικές

Ε3_313_002

Αγορές ζώων - φυτών (καθαρό ποσό)/Λιανικές

Ε3_313_003

Αγορές ζώων - φυτών (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_313_004

Αγορές ζώων - φυτών (καθαρό ποσό)/Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

Ε3_313_005

Αγορές ζώων - φυτών (καθαρό ποσό)/Λοιπά

Ε3_315

Αποθέματα τέλους (ζώων - φυτών)/Αγροτική

Ε3_581_001

Παροχές σε εργαζόμενους/Μικτές αποδοχές

Ε3_581_002

Παροχές σε εργαζόμενους/Εργοδοτικές εισφορές

Ε3_581_003

Παροχές σε εργαζόμενους/Λοιπές παροχές

Ε3_582

Ζημιές επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων

Ε3_583

Χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές

Ε3_584

Ζημιές από διάθεση-απόσυρση μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων

Ε3_585_001

Προμήθειες διαχείρισης ημεδαπής - αλλοδαπής (management fees)

Ε3_585_002

Δαπάνες από συνδεδεμένες επιχειρήσεις

Ε3_585_003

Δαπάνες από μη συνεργαζόμενα κράτη ή από κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Ε3_585_004

Δαπάνες για ενημερωτικές ημερίδες

Ε3_585_005

Έξοδα υποδοχής και φιλοξενίας

Ε3_585_006

Έξοδα ταξιδιών

Ε3_585_007

Ασφαλιστικές Εισφορές Αυτοαπασχολούμενων

Ε3_585_008

Έξοδα και προμήθειες παραγγελιοδόχου για λογαριασμό αγροτών

Ε3_585_009

Λοιπές Αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής

Ε3_585_010

Λοιπές Αμοιβές για υπηρεσίες αλλοδαπής

Ε3_585_011

Ενέργεια

Ε3_585_012

Ύδρευση

Ε3_585_013

Τηλεπικοινωνίες

Ε3_585_014

Ενοίκια

Ε3_585_015

Διαφήμιση και προβολή

Ε3_585_016

Λοιπά έξοδα

Ε3_586

Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα

Ε3_587

Αποσβέσεις

Ε3_588

Ασυνήθη έξοδα, ζημιές και πρόστιμα

Ε3_589

Προβλέψεις (εκτός από προβλέψεις για το προσωπικό)

Ε3_882_001

Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Χονδρικές

Ε3_882_002

Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Λιανικές

Ε3_882_003

Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_882_004

Αγορές ενσώματων παγίων χρήσης/Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

Ε3_883_001

Αγορές μη ενσώματων παγίων χρήσης/Χονδρικές

Ε3_883_002

Αγορές μη ενσώματων παγίων χρήσης/Λιανικές

Ε3_883_003

Αγορές μη ενσώματων παγίων χρήσης/Εξωτερικού Ενδοκοινοτικές

Ε3_883_004

Αγορές μη ενσώματων παγίων χρήσης/Εξωτερικού Τρίτες Χώρες

VAT_361

Αγορές & δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας

VAT_362

Αγορές & εισαγωγές επενδ. Αγαθών (πάγια)

VAT_363

Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδ. Αγαθών (πάγια)

VAT_364

Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών

VAT_365

Ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών άρθρ. 14.2.α

VAT_366

Λοιπές πράξεις λήπτη

 

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (Στήλη 68)

(Είναι υποχρεωτικός μόνο για τους Εκδότες με την παρακάτω λίστα τιμών,

για τους Λήπτες στην πρώτη φάση υλοποίησης των Ηλεκτρονικών Βιβλίων είναι υποχρεωτικά κενή.)

 

Κωδικός

Περιγραφή

1

Επαγ. Λογαριασμός Πληρωμών Ημεδαπής

2

Επαγ. Λογαριασμός Πληρωμών Αλλοδαπής

3

Μετρητά

4

Επιταγή

5

Επί Πιστώσει

 

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ

 

Κωδικός

Περιγραφή

1

Τεμάχια

2

Κιλά

3

Λίτρα

 

ΣΚΟΠΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

 

Κωδικός

Περιγραφή

1

Πώληση

2

Πώληση για Λογαριασμό Τρίτων

3

Δειγματισμός

4

Έκθεση

5

Επιστροφή

6

Φύλαξη

7

Επεξεργασία Συναρμολόγηση

8

Μεταξύ Εγκαταστάσεων Οντότητας

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ  - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 

Κωδικός

Περιγραφή

 

Άρθρο 34 - Αναστολή καταβολής ΦΠΑ (αναγράφεται το ΦΠΑ στο παραστατικό)

 

Άρθρο 39Β - Υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. με την είσπραξη

 

Άρθρο 39Α - Υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης

1

Εκκαθάριση Πωλήσεων Τρίτων

2

Αμοιβή από Πωλήσεις Τρίτων

 

Αριθμός Δήλωσης Διενέργειας Δραστηριότητας Ανοικτής Θάλασσας:"5/15-12-2019" / Στοιχεία Πλοίου: "ΕΛΕΝΑ"

 

ΕΙΔΗ ΓΡΑΜΜΩΝ

 

Κωδικός

Περιγραφή

Παρατηρήσεις

1

Ειδική Γραμμή Παρακρατούμενων Φόρων

Ανενεργός - για μελλοντική χρήση

2

Γραμμή Τέλους με Φ.Π.Α.

 

3

Γραμμή Λοιπών Φόρων με Φ.Π.Α.

 

4

Ειδική Γραμμή Χαρτοσήμου

Ανενεργός - για μελλοντική χρήση

5

Ειδική Γραμμή Κρατήσεων

Ανενεργός - για μελλοντική χρήση

6

Δωροεπιταγή

 

 

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

 

Περιγραφή σχήματος παραστατικού

 

Αυτή η ενότητα περιγράφει αναλυτικά το περιεχόμενο του παραστατικού (τύπου AadeBookInvoiceType).

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές τιμές

uid

xs:string

Όχι

Αναγνωριστικό Παραστατικού

Μήκος= 40

Συμπληρώνεται από την Υπηρεσία

mark

xs:long

Όχι

Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης Παραστατικού

Συμπληρώνεται από την Υπηρεσία

cancelledByMark

xs:long

Όχι

Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης Ακυρωτικού

Συμπληρώνεται από την Υπηρεσία

authenticationCode

xs:string

Όχι

Συμβολοσειρά Αυθεντικοποίησης

Συμπληρώνεται από την Υπηρεσία μόνο στην περίπτωση που η αποστολή γίνεται από παρόχους

transmissionFailure

xs:byte

Όχι

Αδυναμία Επικοινωνίας Παρόχου

Αποδεκτό μόνο στην περίπτωση αποστολής από παρόχους.

Επιτρεπτές τιμές {1,2}:

1 : Στην περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας οντότητας με τον πάροχο κατά την έκδοση/διαβίβαση παραστατικού

2 : Στην περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας του παρόχου με το myDATA κατά την έκδοση/ διαβίβαση παραστατικού

issuer

PartyType

Όχι

Εκδότης Παραστατικού

counterpart

PartyType

Όχι

Λήπτης Παραστατικού

paymentMethods

PaymentMethodDetailType

Όχι

Τρόποι Πληρωμής

invoiceHeader

InvoiceHeaderType

Ναι

Επικεφαλίδα Παραστατικού

invoiceDetails

InvoiceRowType

Ναι

Γραμμές Παραστατικού

taxesTotals

TaxesType

Όχι

Σύνολα Φόρων

invoiceSummary

InvoiceSummaryType

Ναι

Περίληψη Παραστατικού

 

Παρατηρήσεις:

1) Το uid αποτελεί το αναγνωριστικό κάθε παραστατικού και συμπληρώνεται από την Υπηρεσία. Υπολογίζεται από το SHA-1 hash 6 πεδίων του παραστατικού τα οποία είναι :

o ΑΦΜ Eκδότη

o Ημερομηνία Έκδοσης

o Αριθμός Εγκατάστασης στο Μητρώο του Taxis

o Τύπος Παραστατικού

o Σειρά

o ΑΑ

2) Το mark αποτελεί τον Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης του παραστατικού (Μ.ΑΡ.Κ)

3) Στο στοιχείο taxesTotals θα περιλαμβάνονται φόροι όλων των κατηγοριών, εκτός του ΦΠΑ, οι οποίοι αφορούν όλο το παραστατικό σαν σύνολο. Σε περίπτωση που ο χρήστης κάνει χρήση αυτού του στοιχείου, δεν θα μπορεί να εισάγει φόρους εκτός του ΦΠΑ σε κάθε γραμμή του παραστατικού ξεχωριστά

4) Η δομή των τύπων PartyType, PaymentMethodDetailType, InvoiceHeaderType, InvoiceRowType, TaxTotalsType, InvoiceSummaryType περιγράφεται στη συνέχεια

5) Ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης Ακυρωτικού εμφανίζεται κατά την λήψη μόνο εφόσον το εν λόγω παραστατικό έχει ακυρωθεί και συμπληρώνεται με το ΜΑΡΚ της ακύρωσης

6) Το authenticationCode αποτελεί τη συμβολοσειρά αυθεντικοποίησης κάθε παραστατικού και συμπληρώνεται από την Υπηρεσία για την περίπτωση που η αποστολή γίνεται μέσω Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Υπολογίζεται από το SHA-1 hash 8 πεδίων του παραστατικού τα οποία είναι :

o ΑΦΜ Eκδότη

o Ημερομηνία Έκδοσης

o Αριθμός Εγκατάστασης στο Μητρώο του Taxis

o Τύπος Παραστατικού

o Σειρά

o ΑΑ

o Μ.ΑΡ.Κ Παραστατικού

o Συνολική Αξία Παραστατικού

o Σύνολο Αξίας Φ.Π.Α. Παραστατικού

o ΑΦΜ Λήπτη

  

Στοιχεία Οντότητας

 

Ο εκδότης και ο λήπτης του παραστατικού είναι στοιχεία τύπου PartyType

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές τιμές

vatNumber

xs:string

Ναι

ΑΦΜ

Οποιοσδήποτε

έγκυρος ΑΦΜ

country

xs:string

Ναι

Κωδικός Χώρας

Κωδικοί χωρών

branch

xs:int

Ναι

Αρ. Εγκατάστασης

Ελάχιστη τιμή = 0

name

xs:string

Όχι

Επωνυμία

address

AddressType

Όχι

Διεύθυνση

 

1) Ο κωδικός της χώρας είναι δύο χαρακτήρες και προέρχεται από την αντίστοιχη λίστα χωρών όπως περιγράφεται στο ISO 3166.

2) Σε περίπτωση που η εγκατάσταση του εκδότη είναι η έδρα ή δεν υφίσταται, το πεδίο branch πρέπει να έχει την τιμή 0

3) Για τον εκδότη, τα στοιχεία Επωνυμία και Διεύθυνση δεν γίνονται αποδεκτά στην περίπτωση που αφορούν οντότητα εντός Ελλάδας (GR). Για τον λήπτη, το στοιχείο Επωνυμία δεν γίνονται αποδεκτό στην περίπτωση που αφορά οντότητα εντός Ελλάδας (GR)

 

Διεύθυνση Οντότητας

 

Η διεύθυνση του εκδότη (ή του λήπτη) είναι στοιχείο τύπου AddressType

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

street

xs:string

Όχι

Οδός

number

xs:string

Όχι

Αριθμός

postalCode

xs:string

Ναι

ΤΚ

city

xs:string

Ναι

Πόλη

 

Τρόπος Πληρωμής

Ο τρόπος πληρωμής είναι στοιχείο τύπου PaymentMethodDetailType

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές τιμές

type

xs:int

Ναι

Τύπος Πληρωμής

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 5

amount

xs:decimal

Ναι

Ποσό Πληρωμής

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

paymentMethodInfo

xs:string

Όχι

Πληροφορίες

 

Παρατηρήσεις:

1) Οι τιμές του πεδίου type περιγράφονται σε αντίστοιχο πίνακα του παραρτήματος

2) Το πεδίο amount μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα τμήμα της συνολικής αξίας του παραστατικού

3) Το πεδίο Πληροφορίες μπορεί να περιέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο τύπο (πχ Αρ. Λογαριασμού Τραπέζης)

 

Επικεφαλίδα παραστατικού

Η επικεφαλίδα του παραστατικού είναι στοιχείο τύπου InvoiceHeaderType

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές τιμές

series

xs:string

Ναι

Σειρά παραστατικού

Μέγιστο επιτρεπτό μήκος 50

aa

xs:string

Ναι

ΑΑ Παραστατικού

Μέγιστο επιτρεπτό μήκος 50

issueDate

xs:date

Ναι

Ημ. Έκδοσης Παραστατικού

invoiceType

xs:string

Ναι

Είδος Παραστατικού

Λίστα τιμών:

1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 3.1, 3.2, 4, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 7.1, 8.1, 8.2, 11.1, 11.2, 11.3, 11.4, 11.5, 12, 13.1, 13.2, 13.3, 13.4, 13.30, 13.31, 14.1, 14.2, 14.3, 14.4, 14.5, 14.30, 14.31, 15.1, 16.1, 17.1, 17.2, 17.3, 17.4, 17.5, 17.6.

[Για την περίπτωση των παρόχων μόνο οι τιμές 1.1 έως 11.5 είναι επιτρεπτές]

vatPaymentSuspension

xs:boolean

Όχι

Αναστολή Καταβολής ΦΠΑ

currency

xs:string

Όχι

Νόμισμα

Κωδικοί νομισμάτων

exchangeRate

xs:decimal

Όχι

Ισοτιμία

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 5

correlatedInvoices

xs:long

Όχι

Συσχετιζόμενα Παραστατικά

selfPricing

xs:boolean

Όχι

Ένδειξη Αυτοτιμολόγησης

dispatchDate

xs:date

Όχι

Ημερομηνία Έναρξης Αποστολής

dispatchTime

xs:time

Όχι

Ώρα Έναρξης Αποστολής

vehicleNumber

xs:string

Όχι

Αριθμός Μεταφορικού Μέσου

movePurpose

xs:int

Όχι

Σκοπός Διακίνησης

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 8

Παρατηρήσεις:

1) To πεδίο exchangeRate είναι η ισοτιμία του νομίσματος σε σχέση με το ευρώ. Πρέπει να συμπληρώνεται μόνο όταν το νόμισμα δεν έχει τιμή EUR.

2) Ο κωδικός νομισμάτων προέρχεται από την αντίστοιχη λίστα σύμφωνα με το πρότυπο ISO4217.

3) Το στοιχείο correlatedInvoices είναι λίστα και περιέχει τα ΜΑΡΚ των συσχετιζόμενων παραστατικών

4) Σε περίπτωση μη έκδοσης σειράς παραστατικού, το πεδίο series πρέπει να έχει την τιμή 0

5) Το πεδίο selfPricing ορίζει αν πρόκειται για Τιμολόγιο Αυτοτιμολόγησης

6) Οι πιθανές τιμές των πεδίων movePurpose και invoiceType περιγράφονται αναλυτικά στους αντίστοιχους πίνακες του Παραρτήματος

 

 

Στοιχεία παραστατικού

Τα στοιχεία του παραστατικού είναι στοιχεία τύπου InvoiceRowType

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές τιμές

lineNumber

xs:int

Ναι

ΑΑ γραμμής

Ελάχιστη τιμή = 1

recType

xs:int

Όχι

Είδος Γραμμής

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 6

Σημείωση: Στην παρούσα έκδοση οι τιμές 1, 4 και 5 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν – έχουν δεσμευτεί στο μοντέλο για μελλοντική χρήση

quantity

xs:decimal

Όχι

Ποσότητα

Ελάχιστη τιμή = 0

measurementUnit

xs:int

Όχι

Είδος Ποσότητας

Λίστα τιμών:

1,2,3

invoiceDetailType

xs:int

Όχι

Επισήμανση

Λίστα τιμών:

1,2

netValue

xs:decimal

Ναι

Καθαρή αξία

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

vatCategory

xs:int

Ναι

Κατηγορία ΦΠΑ

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 8

vatAmount

xs:decimal

Ναι

Ποσό ΦΠΑ

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

vatExemptionCategory

xs:int

Όχι

Κατηγορία Αιτίας Εξαίρεσης ΦΠΑ

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 23

dienergia

ShipType

Όχι

ΠΟΛ 1177/2018 Αρ. 27

discountOption

xs:boolean

Όχι

Δικαίωμα Έκπτωσης

False / True

withheldAmount

xs:decimal

Όχι

Ποσό Παρακράτησης Φόρου

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

withheldPercentCategory

xs:int

Όχι

Κατηγορία Συντελεστή Παρακράτησης Φόρου

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 15

stampDutyAmount

xs: decimal

Όχι

Ποσό Χαρτοσήμου

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

stampDutyPercentCategory

xs:int

Όχι

Κατηγορία Συντελεστή Χαρτοσήμου

Λίστα τιμών:

1, 2, 3

feesAmount

xs:decimal

Όχι

Ποσό Τελών

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

feesPercentCategory

xs:int

Όχι

Κατηγορία Συντελεστή Τελών

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 9

otherTaxesPercentCategory

xs:int

Όχι

Κατηγορία Συντελεστή Λοιπών Φόρων

Ελάχιστη τιμή = 1

Μέγιστη τιμή = 14

otherTaxesAmount

xs:decimal

Όχι

Ποσό Λοιπών Φόρων

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

deductionsAmount

xs:decimal

Όχι

Ποσό Κρατήσεων

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

lineComments

xs:string

Όχι

Σχόλια Γραμμής

incomeClassification

IncomeClassificationType

Όχι

Χαρακτηρισμοί Εσόδων

expensesClassification

ExpensesClassificationType

Όχι

Χαρακτηρισμοί Εξόδων

 

Παρατηρήσεις:

1) Οι πιθανές τιμές για τα πεδία measurementUnit, invoiceDetailType, vatCategory, vatExemptionCategory, withheldPercentCategory, stampDutyPercentCategory, feesPercentCategory και otherTaxesPercentCategory περιγράφονται αναλυτικά στους αντίστοιχους πίνακες του Παραρτήματος

2) Σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως της τιμής του αντίστοιχου πεδίου category, συμπληρώνεται πάντα το σχετικό ποσό στο αντίστοιχο πεδίο amount

3) Το πεδίο vatExemptionCategory είναι απαραίτητο στην περίπτωση που το vatCategory υποδηλώνει κατηγορία συντελεστή 0% ΦΠΑ

4) Για περιπτώσεις λογιστικών εγγραφών όπου δεν εφαρμόζεται ΦΠΑ, το πεδίο vatCategory θα έχει την τιμή 8

5) Τα σχόλια γραμμής συμπληρώνονται από τον χρήστη και χρησιμοποιούνται για πληροφοριακούς λόγους προς την υπηρεσία

6) Οι χαρακτηρισμοί που αφορούν τον υποβάλλοντα (εκδότης – εσόδων, λήπτης εξόδων), υποβάλλονται μαζί με το παραστατικό με την αντίστοιχη χρήση των πεδίων incomeClassification – expensesClassification

7) Στην περίπτωση αποστολής γραμμών με recType = 2 (γραμμή τέλους με ΦΠΑ) ή/και recType = 3 (Γραμμή Λοιπών Φόρων με Φ.Π.Α.), θα επιτρέπεται παράλληλα, εφόσον είναι επιθυμητό, η αποστολή παρακρατούμενων /τελών /λοιπών φόρων/ χαρτοσήμου/ κρατήσεων και σε επίπεδο παραστατικού και όχι υποχρεωτικά ανά γραμμή σύνοψης παραστατικού. Στις περιπτώσεις αυτών των γραμμών, τα ποσά που αντιστοιχούν στα τέλη με ΦΠΑ (recType = 2) ή τους λοιπούς φόρους (recType = 3) αντίστοιχα, θα αποστέλλονται στο πεδίο της καθαρής αξίας της γραμμής (netValue), ενώ τα αντίστοιχα πεδία ποσό τέλους (feesAmount) ή ποσό λοιπών φόρων (otherTaxesAmount) δεν θα συμπληρώνονται. Επίσης στις γραμμές αυτές δεν επιτρέπεται η αποστολή άλλων ειδών φόρων/τελών/κρατήσεων/χαρτοσήμου (π.χ. σε μια γραμμή με recType = 2 δεν επιτρέπονται στη γραμμή αυτή η αποστολή λοιπών φόρων/κρατήσεων/παρακρατούμενων/χαρτοσήμου).

 

 

Δήλωση Διενέργειας (ΠΟΛ 1177/2018 Αρ. 27)

Η Δήλωσης Διενέργειας είναι στοιχείο τύπου ShipType

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

applicationId

xs:string

Ναι

Αριθμός Δήλωσης Διενέργειας Δραστηριότητας

applicationDate

xs:date

Ναι

Ημερομηνία Δήλωσης

doy

xs:string

Όχι

ΔΟΥ Δήλωσης

shipID

xs:string

Ναι

Στοιχεία Πλοίου

 

Σύνολα Φόρων

Ο τύπος Σύνολα Φόρων (TaxTotalsType) περιγράφει την δομή των φόρων που αφορούν το σύνολο του παραστατικού

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές τιμές

taxType

xs:byte

Ναι

Είδος Φόρου

Λίστα τιμών:

1 = Παρακρατούμενος Φόρος

2 = Τέλη

3 = Λοιποί Φόροι

4 = Χαρτόσημο

5 = Κρατήσεις

taxCategory

xs:byte

Όχι

Κατηγορία Φόρου

Ελάχιστη τιμή = 1

underlyingValue

xs:decimal

Όχι

Υποκείμενη Αξία

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

taxAmount

xs:decimal

Ναι

Ποσό Φόρου

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

id

xs:byte

Όχι

Αύξων αριθμός γραμμής

 

Παρατηρήσεις:

1) Το πεδίο taxCategory μπορεί να πάρει κάθε φορά οποιαδήποτε τιμή από τον αντίστοιχο πίνακα του Παραρτήματος του φόρου που αναφέρεται στο πεδίο taxType

2) Το πεδίο underlyingValue υποδηλώνει την αξία στην οποία εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος φόρος

 

Περίληψη παραστατικού

Η περίληψη του παραστατικού είναι τύπου InvoiceSummaryType

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές τιμές

totalNetValue

xs:decimal

Ναι

Σύνολο Καθαρής Αξίας

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

totalVatAmount

xs:decimal

Ναι

Σύνολο ΦΠΑ

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

totalWithheldAmount

xs:decimal

Ναι

Σύνολο Παρακρατήσεων Φόρων

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

totalFeesAmount

xs:decimal

Ναι

Σύνολο Τελών

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

totalStampDutyamount

xs:decimal

Ναι

Σύνολο Χαρτοσήμου

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

totalOtherTaxesAmount

xs:decimal

Ναι

Σύνολο Λοιπών Φόρων

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

totalDeductionsAmount

xs:decimal

Ναι

Σύνολο Κρατήσεων

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

totalGrossValue

xs:decimal

Ναι

Συνολική Αξία

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

incomeClassification

IncomeClassificationType

Όχι

Χαρακτηρισμοί Εσόδων

expensesClassification

ExpensesClassificationType

Όχι

Χαρακτηρισμοί Εξόδων

 

Παρατηρήσεις:

1) Τα στοιχεία incomeClassification και expensesClassification περιέχουν τα αθροίσματα για κάθε συνδυασμό τιμών των πεδίων classificationType και classificationCategory που εντοπίζονται στις γραμμές του παραστατικού

2) Όλα τα πεδία αθροισμάτων φόρων εκτός του totalVatAmount θα περιέχουν είτε τα αθροίσματα των αντίστοιχων φόρων των γραμμών του παραστατικού, είτε τα αθροίσματα των αντίστοιχων φόρων που περιέχονται στο στοιχείο taxesTotals

 

Χαρακτηρισμός Εσόδων

Ο τύπος IncomeClassificationType (περιγράφεται παρακάτω) αποτελεί την βασική δομή του Χαρακτηρισμού Εσόδων και εμπεριέχεται είτε σε κάθε γραμμής του παραστατικού ξεχωριστά (χαρακτηρισμός γραμμής), είτε στην περίληψη παραστατικού (άθροισμα χαρακτηρισμών ανά τύπο - κατηγορία), είτε στο αντικείμενο InvoiceIncomeClassificationType όταν οι χαρακτηρισμοί εσόδων υποβάλλονται ξεχωριστά

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Αποδεκτές Tιμές

classificationType

xs: string

Όχι

Κωδικός Χαρακτηρισμού

E3_106, E3_205, E3_210,

E3_305, E3_310, E3_318,

E3_561_001,E3_561_002,E3_561_003, E3_561_004, E3_561_005, E3_561_006,

E3_561_007,

E3_562, E3_563, E3_564, E3_565,

E3_566, E3_567, E3_568, E3_569, E3_570, E3_595, E3_596, E3_597,

E3_880_001, E3_880_002,

E3_880_003, E3_880_004,

E3_881_001, E3_881_002,

E3_881_003, E3_881_004

classificationCategory

xs: string

Ναι

Κατηγορία Χαρακτηρισμού

category1_1, category1_2,

category1_3, category1_4,

category1_5, category1_6,

category1_7, category1_8,

category1_9, category1_10,

category1_95

amount

xs:decimal

Ναι

Ποσό

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

id

xs:byte

Όχι

Αύξων αριθμός Χαρακτηρισμού

 

Παρατηρήσεις:

1) Οι τιμές των πεδίων classificationType και classificationType (για του χαρακτηρισμούς εσόδων) περιγράφονται αναλυτικά στους αντίστοιχους πίνακες του Παραρτήματος

2) Το πεδίο id προσφέρεται για σειριακή αρίθμηση (1,2,3… κλπ) των χαρακτηρισμών εντός μιας γραμμής

 

 

Χαρακτηρισμός Εξόδων

Ο τύπος ExpensesClassificationType (περιγράφεται παρακάτω) αποτελεί την βασική δομή του Χαρακτηρισμού Εξόδων και εμπεριέχεται είτε σε κάθε γραμμής του παραστατικού ξεχωριστά (χαρακτηρισμός γραμμής), είτε στην περίληψη παραστατικού (άθροισμα χαρακτηρισμών ανά τύπο - κατηγορία), είτε στο αντικείμενο InvoiceExpensesClassificationType όταν οι χαρακτηρισμοί εσόδων υποβάλλονται ξεχωριστά

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Tιμές

classificationType

xs: string

Όχι

Κωδικός Χαρακτηρισμού

Λίστα τιμών:

E3_101,

E3_102_001, E3_102_002,

E3_102_003, E3_102_004,

E3_102_005, E3_102_006,

E3_104, E3_201,

E3_202_001, E3_202_002,

E3_202_003, E3_202_004,

E3_202_005, E3_204,

E3_207, E3_209, E3_301,

E3_302_001, E3_302_002,

E3_302_003, E3_302_004,

E3_302_005, E3_304,

E3_307, E3_309, E3_312,

E3_313_001, E3_313_002,

E3_313_003, E3_313_004,

E3_313_005,

E3_315,

E3_581_001, E3_581_002,

E3_581_003,

E3_582,

E3_583, E3_584,

E3_585_001, E3_585_002,

E3_585_003, E3_585_004,

E3_585_005, E3_585_006,

E3_585_007, E3_585_008,

E3_585_009, E3_585_010, E3_585_011, E3_585_012,

E3_585_013, E3_585_014,

E3_585_015, E3_585_016,

E3_586, E3_587, E3_588,

E3_589, E3_590, E3_596,

E3_597,

E3_882_001, E3_882_002, E3_882_003, E3_882_004, E3_883_001, E3_883_002, E3_883_003, E3_883_004,

VAT_361, VAT_362,

VAT_363, VAT_364,

VAT_365, VAT_366

classificationCategory

xs: string

Όχι

Κατηγορία Χαρακτηρισμού

Λίστα τιμών:

category2_1, category2_2,

category2_3, category2_4,

category2_5, category2_6,

category2_7, category2_8,

category2_9, category2_10,

category2_11,

category2_12,

category2_13,

category2_14,

category2_95

amount

xs:decimal

Ναι

Ποσό

Ελάχιστη τιμή = 0

Δεκαδικά ψηφία = 2

id

xs:byte

Όχι

Αύξων αριθμός Χαρακτηρισμού

 

Παρατηρήσεις:

1) Οι τιμές των πεδίων classificationType και classificationType (για του χαρακτηρισμούς εξόδων) περιγράφονται αναλυτικά στους αντίστοιχους πίνακες του Παραρτήματος

2) Το πεδίο id προσφέρεται για σειριακή αρίθμηση (1,2,3… κλπ) των χαρακτηρισμών εντός μιας γραμμής

 

 

Περιγραφή Απαντήσεων

Υποβολή Δεδομένων

Στις περιπτώσεις που ο χρήστης χρησιμοποιήσει κάποια μέθοδο υποβολής στοιχείων ή ακύρωση (SendInvoices, SendIncomeClassification, SendExpensesClassification, CancelInvoice) θα λαμβάνει ως απάντηση ένα αντικείμενο ResponseDoc σε xml μορφή. Το αντικείμενο περιλαμβάνει μια λίστα από στοιχεία τύπου response, ένα για κάθε οντότητα που υποβλήθηκε.

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

Tιμές

index

xs: int

Όχι

Αριθμός Σειράς Οντότητας εντός του υποβληθέντος xml

statusCode

xs: string

Ναι

Κωδικός Αποτελέσματος

Success,

ValidationError,

TechnicalError,

XMLSyntaxError

invoiceUid

xs: string

Όχι

Αναγνωριστικό Παραστατικού

Μήκος = 40

invoiceMark

xs: long

Όχι

Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης Παραστατικού

classificationMark

xs: long

Όχι

Μοναδικός Αριθμός Παραλαβής Χαρακτηρισμού

authenticationCode

xs: string

Όχι

Συμβολοσειρά Αυθεντικοποίησης

cancellationMark

xs: long

Όχι

Μοναδικός Αριθμός Ακύρωσης

errors

ErrorType

Ναι (choice)

Λίστα Σφαλμάτων

 

Παρατηρήσεις:

1) Το είδος της απάντησης (πετυχημένη ή αποτυχημένη διαδικασία) καθορίζεται από την τιμή του πεδίου statusCode.

2) Σε περίπτωση επιτυχίας το πεδίο statusCode έχει τιμή Success και η απάντηση περιλαμβάνει τις αντίστοιχες τιμές για τα πεδία invoiceUid, invoiceMark, classificationMark και cancellationMark, ανάλογα με την οντότητα που υποβλήθηκε.

3) Σε περίπτωση αποτυχίας το πεδίο statusCode έχει τιμή αντίστοιχη του είδους του σφάλματος και η απάντηση περιλαμβάνει μια λίστα στοιχείων σφάλματος τύπου ErrorType για κάθε οντότητα που η υποβολή της απέτυχε. Όλα τα στοιχεία σφάλματος ανά οντότητα είναι υποχρεωτικά της ίδιας κατηγορίας που χαρακτηρίζει την απάντηση

4) Το πεδίο invoiceUid επιστρέφει μόνο στην περίπτωση που η υποβολή αφορούσε παραστατικό

5) Το πεδίο classificationMark επιστρέφει μόνο στην περίπτωση που η υποβολή αφορούσε χαρακτηρισμό

6) Το πεδίο authenticationCode επιστρέφει στην περίπτωση που η υποβολή έγινε μέσω παρόχου

7) Το πεδίο cancellationMark επιστρέφει μόνο στην περίπτωση που η υποβολή αφορούσε ακύρωση παραστατικού

8) Το πεδίο invoiceMark περιέχει το mark του υποβληθέντος παραστατικού στην περίπτωση που υποβλήθηκαν παραστατικά και το mark του παραστατικού που αφορούσαν οι υποβληθέντες χαρακτηρισμοί, στην περίπτωση υποβολής χαρακτηρισμών

 

Λήψη Δεδομένων

Στις περιπτώσεις που ο χρήστης καλέσει μια εκ των δυο μεθόδων λήψης δεδομένων (RequestDocs,RequestTransmittedDocs), όπως αυτές περιγράφονται σε προηγούμενη παράγραφο, θα λάβει ένα αντικείμενο RequestedDoc σε xml μορφή. Το αντικείμενο θα περιλαμβάνει λίστες παραστατικών, χαρακτηρισμών εσόδων – εξόδων και ακυρώσεων παραστατικών οι οποίες έχουν mark μεγαλύτερο από αυτό που εισήχθη ως παράμετρο, καθώς και το στοιχείο continuationToken, σε περίπτωση που ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο και η λήψη τους γίνει τμηματικά

 

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

continuationToken

continuationTokenType

Όχι

Στοιχείο για την τμηματική λήψη αποτελεσμάτων

invoicesDoc

AadeBookInvoiceType

Όχι

Λίστα Παραστατικών

cancelledInvoicesDoc

CancelledInvoiceType

Όχι

Λίστα ακυρώσεων

invoiceMark

xs:long

Ναι

ΜΑΡΚ παραστατικού που ακυρώθηκε

cancellationMark

xs:long

Ναι

ΜΑΡΚ ακύρωσης

cancellationDate

xs:date

Ναι

Ημερομηνία ακύρωσης

incomeClassificationsDoc

InvoiceIncomeClassificationType

Όχι

Λίστα Χαρακτηρισμών Εσόδων

expensesClassificationsDoc

InvoiceExpensesClassificationType

Όχι

Λίστα Χαρακτηρισμών Εξόδων

nextPartitionKey

xs:string

Ναι

Παράμετρος για επόμενη κλήση λήψης

nextRowKey

xs:string

Ναι

Παράμετρος για επόμενη κλήση λήψης

 

Παρατηρήσεις:

1) Σε περίπτωση που θα επιστρέφεται το στοιχείο continuationToken τα πεδία nextPartitionKey και nextRowKey θα είναι συμπληρωμένα από την υπηρεσία και χρησιμοποιούνται στην επόμενη κλήση της ίδιας μεθόδου που είχε καλεστεί από τον χρήστη

 

2) Οι τύποι AadeBookInvoiceType, InvoiceIncomeClassificationType και InvoiceExpensesClassificationType περιγράφονται σε προηγούμενες παραγράφους

 

Σφάλματα

Κάθε στοιχείο σφάλματος που αφορά μια οντότητα αποτελείται από ένα μήνυμα που περιγράφει το σφάλμα και έναν κωδικό σφάλματος

Πεδίο

Τύπος

Υποχρεωτικό

Περιγραφή

message

xs: string

Ναι

Μήνυμα Σφάλματος

code

xs: string

Ναι

Κωδικός Σφάλματος

 

Τεχνικά Σφάλματα

 

Τα τεχνικά σφάλματα χαρακτηρίζουν την κλήση ως μη επιτυχημένη και επιστρέφουν ένα τυπικό .ΝΕΤ HttpResponseMessage αντί για το ErrorType που περιγράφεται στην παράγραφο 7. Ως εκ τούτου δεν έχουν ειδικό κωδικό σφάλματος, δεν συνοδεύονται από κάποιο statusCode του στοιχείου ResponseType, και αναγνωρίζονται από το αντίστοιχο HttpStatusCode.

 

#

HTTP Response

Περιγραφή

1

HTTP 401 UNAUTHORIZED

Aade-user-id header is missing

2

HTTP 401 UNAUTHORIZED

Access Key does not correspond to given User Id

3

HTTP 400 BAD_REQUEST

Please pass mark in the request parameters or body

4

HTTP 400 BAD_REQUEST

General Exception Error

 

Επιχειρησιακά Σφάλματα

Τα επιχειρησιακά σφάλματα είναι τύπου ErrorType (βλ Παρ. 7) και προκύπτουν κατά την αποτυχία των επιχειρησιακών ελέγχων. Στην περίπτωση τους η κλήση θεωρείται τεχνικά επιτυχημένη (HTTP Response 200).

 

HTTP Response

statusCode

Κωδικός

Στοιχείο

 

1.1.1.1 Περιγραφή

 

HTTP 200 OK

XMLSyntaxError

101

Application

XML Syntax Validation Error

HTTP 200 OK

ValidationError

102

Application

Vat number {vatNumber} does not belong to active corporation

HTTP 200 OK

ValidationError

103

Application

Please pass mark in the request parameters

HTTP 200 OK

ValidationError

104

Application

Requested Invoice was not found

HTTP 200 OK

ValidationError

201

Invoice

User VAT number {vatNumber} is not authorized to send this invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

202

Invoice

Invalid Greek VAT number

HTTP 200 OK

ValidationError

203

Invoice

Gross Value doesn't match with sum of net value plus taxes

HTTP 200 OK

ValidationError

204

Invoice

{Field} is mandatory for this invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

205

Invoice

{Field} is forbidden for this invoice type

HTTP 200 OK

TechnicalError

206

Invoice

Unexpected technical error for invoice line

HTTP 200 OK

ValidationError

207

Invoice

The sum of net values of the invoice lines doesn't match with total net value of the invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

208

Invoice

The sum of gross values of the invoice lines doesn't match with total gross value of the invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

209

Invoice

The sum of vat amount of the invoice lines doesn't match with total vat amount of the invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

210

Invoice

The sum of withheld amount of the invoice lines doesn't match with total withheld amount of the invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

211

Invoice

Exchange Rate must be greater than 0 when the currency is not Euro

HTTP 200 OK

ValidationError

212

Invoice

AA element must be number (positive) for issuer from Greece

HTTP 200 OK

ValidationError

213

Invoice

{Field} must have value 0 for this invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

214

Invoice

Element {Element} must be sent only if it is true

HTTP 200 OK

ValidationError

215

Invoice

Vat category must have value {value} for this invoice type

[Possible { value } values: {7, 8}

HTTP 200 OK

ValidationError

216

Invoice

Vat category must have value other than 8 for this invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

217

Invoice

When vatCategory has value 7, element vatExemptionCategory is mandatory

HTTP 200 OK

ValidationError

218

Invoice

Vat Amount must have value 0 for this invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

219

Invoice

Issuer Name is forbidden for Issuer from Greece

HTTP 200 OK

ValidationError

220

Invoice

Counterpart Name is forbidden for Counterpart from Greece

HTTP 200 OK

ValidationError

221

Invoice

{Field} is forbidden for the lines that have invoiceDetailType = 2 for this invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

222

Invoice

{Field} must have value greater than 0 for this invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

223

Invoice

Unsupported invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

224

Invoice

Taxes are allowed either per invoice line or per invoice (not in both)

HTTP 200 OK

ValidationError

225

Invoice

{Field} must exist (cannot be null) since the {Field} is not null (invoice line {lineNumber})

HTTP 200 OK

ValidationError

226

Invoice

The sum of {field} amount of the invoice {section} doesn't match with total {field} amount of the invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

227

Invoice

{Field1} cannot exist (must be null) since the {Field1} is null (invoice line : {lineNumber})

[ Possible {Field1, Field2} values:

{‘feesAmount’, feesPercentCategory’},

{‘stampDutyAmount, ‘stampDutyPercentCategory’},

{‘withheldAmount’, ‘withheldPercentCategory’}]

HTTP 200 OK

ValidationError

228

Invoice

{Field} is invalid

[Possible {Field} values: {UID, InvoiceType}

[Αφορά μόνο τους παρόχους]

HTTP 200 OK

ValidationError

229

Invoice

{Field1} is not correct according to the given: {Field2} (invoice line: {lineNumber})

[ Possible {Field1, Field2} values:

{‘feesAmount’, feesPercentCategory’},

{‘stampDutyAmount, ‘stampDutyPercentCategory’},

{‘withheldAmount’, ‘withheldPercentCategory’}]

[Αφορά μόνο τους παρόχους]

HTTP 200 OK

ValidationError

230

Invoice

{Field} is mandatory for invoice detail (number}

[Possible {Field} values: {E3 classifications, VAT classifications}

HTTP 200 OK

ValidationError

231

Invoice

{Field} is forbidden for invoice detail (number}

[Possible {Field} values: {E3 classifications, VAT classifications}

HTTP 200 OK

ValidationError

233

Invoice

UID: " + {uid} + " has already been sent [Αφορά μόνο τους παρόχους]

HTTP 200 OK

ValidationError

234

Invoice

The values 7 or 8 are not allowed for Vat Category for this invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

235

Invoice

Issuer must be different from counterpart

HTTP 200 OK

ValidationError

236

Invoice

The Sender (vatnumber): " + {afm} + " must be different from the issuer (vatnumber)

HTTP 200 OK

ValidationError

237

Invoice

Underlying Value(s) of taxes cannot be greater than the total net value of invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

239

Invoice

Taxamount(s) of taxes cannot be greater than the total net value of invoice

HTTP 200 OK

ValidationError

240

Invoice

240/ValidationError -Taxamount {Taxamount } of taxline: {A/A} cannot be greater than the corresponding underlying value

HTTP 200 OK

ValidationError

241

Invoice

241/ValidationError -{Field1} cannot be greater than the corresponding invoiceline net value (invoice line: + {linenumber} )

[ Possible {Field1} values:

{‘feesAmount’, ‘otherTaxesPercentAmount’,

‘stampDutyAmount, ‘withheldAmount’}]

HTTP 200 OK

ValidationError

242

Invoice

242/ValidationError - {Field} 's country for this invoice type must be Greece

[Possible {Field} values: {Issuer, Counterpart}

HTTP 200 OK

ValidationError

243

Invoice

243/ValidationError - {Field} 's country for this invoice type must be in Europe but not Greece

[Possible {Field} values: {Issuer, Counterpart}

HTTP 200 OK

ValidationError

244

Invoice

244/ValidationError - {Field} 's country for this invoice type must not be in EU

[Possible {Field} values: {Issuer, Counterpart}

HTTP 200 OK

ValidationError

245

Invoice

Provider is not authorised to issue Invoices for: {vatNumber}

HTTP 200 OK

ValidationError

246

Invoice

Invoice of type 1.5 must have at least one line with detailtype = 1 and one with detail type=2

HTTP 200 OK

ValidationError

247

Invoice

Invoice line: {lineNumber}. {Field} is forbidden.

[Possible {Field} values: {recType=1, recType=4, recType=5}

HTTP 200 OK

ValidationError

301

Classification

Invoices with ΜΑΡΚ {mark} requested not found

HTTP 200 OK

ValidationError

302

Classification

Duplicate classification line number {lineNumber}

HTTP 200 OK

ValidationError

303

Classification

Line number {lineNumber} not found in invoice with MARK {mark}

HTTP 200 OK

ValidationError

304

Classification

All invoice rows or none should have classifications included

HTTP 200 OK

ValidationError

305

Classification

Invoice line: {lineNumber}. Duplicate classification type {classificationType} and category{classificationCategory}

HTTP 200 OK

ValidationError

306

Classification

Invoice line: {lineNumber}. Sum of classifications are not equal to line's net value

HTTP 200 OK

ValidationError

307

Classification

Classification type {classificationType} is forbidden for Classification category {classificationCategory}

HTTP 200 OK

ValidationError

308

Classification

Classification category {classificationCategory} is forbidden for Invoice type {classificationType}

HTTP 200 OK

ValidationError

309

Classification

Classifications are forbidden for Invoice type {invoiceType}

HTTP 200 OK

TechnicalError

310

Classification

All classifications of invoice or none should have category value {classificationCategory}

HTTP 200 OK

ValidationError

311

Classification

Classification with type {classificationType} and category " {classificationCategory} not found in invoice summary

HTTP 200 OK

ValidationError

312

Classification

Sum of classifications with type {classificationType} and category {classificationCategory} not matching with related total in invoice summary

HTTP 200 OK

ValidationError

313

Classification

Classification type {classificationType} is forbidden for Classification category {classificationCategory} combined with invoice type {invoiceType}

HTTP 200 OK

ValidationError

314

Classification

All invoices should contain either income or expenses classifications section, not both or none

HTTP 200 OK

ValidationError

315

Classification

VAT classifications have no category

HTTP 200 OK

ValidationError

316

Classification

VAT classifications are not allowed in case of VAT exemption

HTTP 200 OK

ValidationError

317

Classification

Invoice detail { lineNumber } : VAT classification must be of type 366 in case vatExemptionCategory = 16

HTTP 200 OK

ValidationError

318

Invoice

Element {Field} must have same value with correlated's one

HTTP 200 OK

ValidationError

319

Invoice

Net value of correlated invoice already exceeded by sum of net values of invoices correlated to it

HTTP 200 OK

ValidationError

320

Invoice

Invalid correlated invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

321

Classification

Classifications are not allowed only in the invoice summary

HTTP 200 OK

ValidationError

322

Invoice

Unsupported correlated invoice type

HTTP 200 OK

ValidationError

323

Classification

User cannot use directly this service due to annual gross income limits

HTTP 200 OK

TechnicalError

330

Classification

Unexpected technical error for classification line

HTTP 200 OK

TechnicalError

-

-

Unexpected condition error